Ako prođe zakon građani sa Biroa sa više od 25 godina staža primaće 77,2 eura

Naknada po osnovu osiguranja nezaposlenosti za invalide druge i treće kategorije bila bi povećana na nivo najniže penzije, 100,4 eura
76 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 05.12.2013. 14:50h

Poslanici Skupštine završili su raspravu o Predlogu dopune zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, koji se predviđa povećanje naknada za nezaposlene sa više od 25 godina radnog staža sa 33 na 77,2 eura.

Usvajanjem Predloga, koji su dostavili poslanici Socijalističke narodne partije (SNP), naknada po osnovu osiguranja nezaposlenosti za invalide druge i treće kategorije bila bi povećana sa 77,2 eura na nivo najniže penzije, koja sada iznosi 100,4 eura.

Poslanici SNP-a su saopštili da bi za sprovođenje zakona u narednoj godini bilo neophodno obezbijediti dodatna sredstva u budžetu u iznosu od 1,6 miliona eura.

Među korisnicima prava po osnovu osiguranja od nezaposlenosti nalaze se i nezaposleni invalidi rada druge i treće kategorije, kojih je na 18. novembra na evidenciji ZZZCG bilo 1.340

On je podsjetio da se, u skladu sa važećim Zakonom o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti, primjenjuju tri različite visine naknade - od 33 eura, od 77,2 eura ili 40 odsto minimalne zarade i ona koja se utvrđuje na osnovu najniže penzije od 100,4 eura.

Prema podacima Zavoda za zapošljavanje od 20. novembra, pravo na novčanu naknadu po osnovu nezaposlenosti od 33 eura ostvaruje 2.840 korisnika, od 77,2 eura njih 3.520, a od 100,4 eura 3.300.

"Pravo na novčanu naknadu od 33 eura nezaposlene osobe su ostvarile saglasno Zakonu o zapošljavanju, koji je prestao da važi 2010. godine, kada je donesen važeći Zakon o zapošljavanju i ostavrivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti“, kazao je Gošović.

Prema njegovim riječima, saglasno tom zakonu, nezaposena osoba koja ima više od 25 godina staža osiguranja imalo je pravo na novčnau naknadu od 33 eura do ponovnog zaposlenja, odnosno do nastupanja nekog od osnova za prestanak prava na novčanu naknadu prema odredbama tog zakona.

"Zadržavanje tog iznosa naknade ovu kategoriju stanovništva, žrtve tranzicije bez mogućeg zaposlenja, nakon toliko godina radnog staža dovodi u stanje apsolutnog sromaštva i potpune socijalne nesigurnosti", saopštio je Gošović.

Među korisnicima prava po osnovu osiguranja od nezaposlenosti nalaze se i nezaposleni invalidi rada druge i treće kategorije, kojih je na 18. novembra na evidenciji Zavoda za zapošljavanje (ZZZCG) bilo 1.340.

"Od tog broja pravo na novčanu naknadu ostvaruje 564 invalida rada, od čega je 35 korisnika naknade od 33 eura. Njih 355 prima 77,2 eura, dok 175 korisnika prima 100,4 eura", precizirao je Gošović.

Poslanik SNP-a, Velizar Kaluđerović, smatra da bi predložene dopune trebalo prihvatiti kako bi se makar malo olakšao život kategorijama stanovništva koja su obuhvaćena tim zakonskim dokumentom.

"To su uglavnom teško zapošljive osobe, koje nijesu svojom krivicom ostale bez posla", naveo je Kaluđerović i dodao da bi taj zakon trebalo da počne da se primjenjuje od 1. januara.

Poslanik Pozitivne Crne Gore, Srđan Perić, kazao je da predložene izmjene zakona barem malim djelom ispravlja nepravdu koja je nanijeta nezaposlenima sa 25 godina radnog staža.

"Zakon, u suštini, promoviše princip da nezaposlenost košta državu, odnosno da će dok god su ti ljudi nezaposleni, država morati da im plaća određene naknade", rekao je Perić.

Poslanik Pozitivne, Goran Tuponja, ocijenio je da se radi o humanom zakonu koji tretira ljude u nepovoljnom socijalnom i ekonomskom položaju.

"Podržavamo zakon i zalagaćemo se za ubrzanu primjenu", saopštio je Tuponja.

Pozitivne ocjene za predložene dopune imali su i poslanici Demokratske partije socijalista (DPS).

Zoran Jelić iz DPS-a kazao je da se radi o dobrom zakonu, ali i da bi trebalo sačekati da Ministarstvo finansija saopšti da li ima novca za njegovo sprovođenje.

Poslanici bi o Predlogu dopune zakona o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti trebalo da se izjasne u ponedjeljak.

Galerija

Bonus video: