Kako posluje Opština Bijelo Polje: Prekoračenja do 200 odsto

Lokalnoj upravi preporučeno je da racionalizuje izdatke u dijelu zarada, transfernih davanja i kapitalnih izdataka
193 pregleda 3 komentar(a)
Ažurirano: 08.11.2013. 08:08h

Državna revizorska institucija dala je uslovno mišljenje na završni račun budžeta Opštine Bijelo Polje za prošlu godinu i dala 14 preporuka za otklanjanje grešaka.

Nadležni Kolegijum DRI, kojim je rukovodio senator Dragiša Pešić, je nakon obavljene revizije utvrdio da završni račun budžeta Opštine Bijelo Polje za prošlu godinu sadrži materijalne greške i da prikazane aktivnosti, informacije i transakcije nijesu bile u skladu sa važećim propisima u svim materijalno značajnim aspektima, javila je agencija Mina biznis.

Prema podacima iz Izvještaja o reviziji, materijalno značajne greške u završnom računu budžeta bjelopoljske Opštine odnose se na prekoračenja po pojedinim izdacima u opštem dijelu budžeta, u visini od 0,13 odsto do 119,17 odsto. Prekoračenje se najvećim dijelom odnosi na otplatu dugova od 37,65 odsto i obaveza iz prethodne godine, od 119,17 odsto.

Predstavnici DRI smatraju da bi Opština trebalo i da racionalizuje izdatke u dijelu zarada, transfernih davanja i kapitalnih izdataka, koji imaju najznačajnije učešće u ukupnim

“U posebnom dijelu budžeta ostvarena su prekoračenja od 196,39 odsto kod ugovorenih radova i obaveza iz prethodnog perioda. Utvrđena su i gotovinska plaćanja za potrebe koje se mogu efikasno obaviti preko uobičajenog sistema plaćanja trezora”, navodi se u Izvještaju.

Revizijom je utvrđena i neujednačena ekonomska klasifikacija pojedinih računa primitaka i izdataka u budžetu i njegovom završnom računu.

Iz DRI je saopšteno da su utvrđena i odstupanja i neusklađenost u primjeni pojedinih članova zakona o finansiranju lokalne samouprave, o državnoj imovini, javnim nabavkama i radu, kao i Pravilnika o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore, budžete vanbudžetskih fondova i opština.

DRI je preporučila Opštini da realizuje budžet u skladu sa odredbama člana Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kako bi se tekući rashodi i otplata duga finansirali iz tekućih prihoda.

Predstavnici DRI su objasnili da je revizijom transakcija sa računa 441 - kapitalni izdaci, utvrđeno da se dio od 992,15 hiljada eura odnosi na tekuće izdatke i obaveze iz prethodnog perioda, zbog čega budžet Opštine nije realizovan u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave. Taj Zakon propisuje da se tekući rashodi budžeta Opštine i otplata duga moraju finansirati iz tekućih prihoda.

“Uključujući iznos od 992,15 hiljada eura, tekući rashodi i otplata duga su iznosili 7,94 miliona, dok su tekući prihodi bili 7,51 milion. Proizilazi da se iznos od 430,3 hiljade nije finansirao iz tekućih prihoda”, navodi se u Izvještaju.

DRI je preporučila Opštini i da planira primitke i izdatke po ekonomskoj klasifikaciji u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore, budžete vanbudžetskih fondova i budžete opština.

Revizijom je utvrđeno da Opština nije u potpunosti evidentirala primitke i izdatake u Glavnoj knjizi trezora u skladu sa ekonomskom klasifikacijom računa planiranom odlukom o budžetu za prošlu godinu.

Sa zasjedanja bjelopoljskog parlamenta (FOTO: Jadranka Ćetković)

DRI smatra da je neophodno da Opština realno planira izmirenje obaveza iz prethodnog perioda, ugovara nove i realizuje izdatke do nivoa raspoloživih sredstava, utvrđenih odlukom o budžetu.

Revizijom je, kako su saopštili, utvrđeno da je Opština ostvarila prekoračenja po pojedinim budžetskim pozicijama od 0,13 odsto do 119,17 odsto, odnosno na izdatku ugovoreni radovi i obaveze iz prethodnih godina, od 196,39 odsto.

“Opština bi trebalo da realizuje budžet u okviru planiranih sredstava po budžetskim pozicijama uz mogućnost njihovog preusmjeravanja, u skladu sa Zakonom o finansiranju lokalne samouprave”, navodi se u Izvještaju.

Predstavnici DRI su kazali da je zbog prekoračenja po pojedinim izdacima bilo neophodno pripremiti predlog za uravnoteženje budžeta, u skladu sa Zakonom o budžetu.

DRI je preporučila Opštini da evidenciju izdataka obavlja u skladu sa Pravilnikom o jedinstvenoj klasifikaciji računa za budžet Crne Gore, budžete vanbudžetskih fondova i opština.

DRI je preporučila i da zbog niskog stepena realizacije sopstvenih prihoda, posebno poreza na nepokretnost i značajnog iznosa nenaplaćenih potraživanja od građana i preduzeća, preduzme neophodne aktivnosti za obezbjeđenje većeg učešća sopstvenih prihoda u ukupnim.

Predstavnici DRI su kazali da je Opština u prošloj fiskalnoj godini ostvarila primitke od 10,06 miliona, od čega 44,26 odsto iz Egalizacionog fonda.

“U realizaciji sopstvenih prihoda Opština je ostvarila manje izvršenje u odnosu na planirane prihode, i to kod poreza na nepokretnosti 27,15 odsto, a naknade za opremanje gradskog građevinskog zemljišta 43,49 odsto”, navodi se u Izvještaju.

Iz DRI su kazali da su nenaplaćena potraživanja na kraju godine iznosila 5,79 miliona, od čega se na potraživanja po osnovu poreza na nepokretnosti od građana i preduzeća odnosi 51,34 odsto ukupnih.

Predstavnici DRI smatraju da bi Opština trebalo i da racionalizuje izdatke u dijelu zarada, transfernih davanja i kapitalnih izdataka, koji imaju najznačajnije učešće u ukupnim. Oni su dodali da je neophodno voditi opreznu politiku ugovaranja budućih obaveza.

Opština prilikom isplate zarada u prošloj godini nije uplaćivala porez na dohodak građana, doprinose za obavezno socijalno osiguranje, a nije isplatila ni neto zarade za novembar i decembar. Ukupne obaveze Opštine na kraju prošle godine iznosile su 16 miliona, od čega se na obaveze po dugoročnim kreditima odnosi 7,45 miliona eura, za kapitalne izdatke 3,65 miliona, obaveze za bruto zarade i doprinose na teret poslodavca 3,58 miliona i ostale obaveze 1,32 miliona eura.

Državna revizorska institucija naložila je Opštini Bijelo Polje da u roku od šest mjeseci obavijesti tu instituciju o preduzetim preporukama.

Radnici primani bez konkursa

Revizori su Opštini u Bijelom Polju preporučili i da prilikom sprovođenja procedura za zasnivanje radnog odnosa poštuje odredbe zakona o državnim službenicima i namještenicima i o zapošljavanju i ostvarivanju prava iz osiguranja od nezaposlenosti.

Opština bi trebalo i da se prilikom angažovanja zaposlenih shodno rješenjima o radu na određeno vrijeme, pridržava zakona. “Istekom zakonski dozvoljenog perioda angažovanja zaposlenih na određeno vrijeme, umjesto daljeg angažovanja na određeno vrijeme, potrebno je definisti radno pravni status zaposlenih”, navodi se u Izvještaju.

DRI je, na uzorku od 70 zaposlenih, utvrdila da je njih 14 zasnovalo radni odnos na određeno vrijeme bez javnog oglašavanja, pri čemu se period angažovanja produžavao do decembra, kada su svi dobili nova rješenja na period od devet mjeseci. Utvrđeno je i da je 20 zaposlenih zasnovalo radni odnos na neodređeno vrijeme bez javnog oglašavanja, što nije u skladu sa zakonskim propisima.

Dva računa za kulturu i sport

Bjelopoljskoj Opštini je preporučeno i da zatvori račun Centra za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ i Centra za sport i rekreaciju, kao i da se od sopstvenih prihoda koji se uplaćuju javnim ustanovama otvore uplatni računi, kao dio Konsolidovanog računa trezora.

Revizijom je utvrđeno da Centar za kulturu „Vojislav Bulatović Strunjo“ i Centar za sport i rekreaciju, koji se skoro u potpunosti finansiraju iz opštinskog budžeta, raspolažu žiro-računima koji nijesu uključeni u Konsolidovani račun trezora Opštine.

Odstupaju i „ostala lična primanja”

U Izvještaju revizora je utvrđeno i da realizacija budžeta Opštine pokazuje i određene nepravilnosti u primjeni Pravilnika, jer su sa računa koji se odnosi na otplatu hartija od vrijednosti i kredita rezidentima, realizovani i izdaci za kamate, prinudnu naplatu, sudska izvršenja i transfere.

“Sa računa koji se odnosi na ostala lična primanja obavljane su isplate za pomoći zaposlenima i zarade pripravnicima, dok su na računu koji se odnosi na ostale primitke evidentirane uplate Zavoda za zapošljavanje za plate pripravnika, za Geronto domaćice”, navodi se u Izvještaju.

Piše i kako je na računu koji se odnosi na kapitalne izdatke utvrđena nepravilna evidencija od 992,15 hiljada eura. Oni su objasnili da je izdatke nastale po osnovu isplata, kojima se izmiruju obaveze starije od godinu, vrijedne 757,7 hiljada eura trebalo realizovati na izdatku koji se odnosi na otplatu obaveza iz prethodnog perioda.

“Troškove kamata za kredite za podsticaj razvoja, poljoprivrede, turizma i zapošljavanja, od 97,38 hiljada eura, trebalo je iskazati na računu koji se odnosi na transfere pojedincima. Troškove kamata za stambene kredite, od 33,98 hiljada eura, trebalo je iskazati na računu koji se odnosi na subvencije, a izdatke za utrošeni električnu energiju, od 61,63 hiljade EUR, na računu rashoda za energiju”, navodi se u Izvještaju.

Galerija

Bonus video: