Fišer: Za izgradnju autoputa će vam trebati bar 10 godina

Fišer je saopštio da će samo 40 kilometara autoputa Bar-Boljari od Podgorice do Mateševa koštati 800 miliona eura
57 pregleda 35 komentar(a)
Ažurirano: 29.10.2013. 12:12h

Realizacija dva najznačajnija saobraćajna infrastrukturna projekta u Crnoj Gori, Jadransko-jonski i autoput Bar-Boljari sigurno će trajati najmanje deceniju, jer svaki kilometar zbog mnogo prepreka košta više, ocijenio je njemački ambasador u Podgorici Pius Fišer. Fišer je saopštio da će samo 40 kilometara autoputa Bar-Boljari od Podgorice do Mateševa koštati 800 miliona eura, ili 20 miliona po kilometru.„Za saobraćajnu infrastrukturu u Crnoj Gori bitna su ta dva projekta, ali njihova realizacija će sigurno trajati jedno deceniju najmanje. Problem države je što ima mnogo planina i prepreka i svaki kilometar autoputa košta mnogo više nego što bi se to kalkulisalo u nekoj ravnici“, rekao je Fišer na konferenciji Uvod u tržište transporta i logistike u Crnoj Gori.

Slab impuls za firme On je kazao da je privredna razmjena između Njemačke i Crne Gore daleko ispod potencijala obje države.„Prošle godine je organizovan poslovni forum. Nadali smo se da će to dati impuls daljem unaprijeđenju saradnje, ali do sada nažalost moram reći da impuls za njemačke firme u Crnoj Gori nije bio tako jak“, rekao Fišer.

On je podsjetio da je trgovinska razmjena između dvije zemlje oko 100 miliona, odnosno 70 miliona je vrijedan uvoz u Crnu Goru, dok se 30 miliona izveze u Njemačku. Fišer je saopštio da je najveća njemačka investicija u Crnoj Gori preuzimanje Crnogorskog Telekoma, koji je kupio Dojče Telekom preko svoje kćerke firme Mađar Telekom.„Avio veze sigurno treba proširiti. Avio veze između Crne Gore i Moskve su mnogo bolje nego između Njemačke i Crne Gore“, konstatovao je Fišer.

U Njemačkoj mogu samo da sanjaju o ovakvim poreskim stopama na dobit Okvirni uslovi za investitore su se, kako je dodao, malo poboljšali, ali su što se tiče poreza uvijek bili dobri.„Porez na dobit za firme je devet odsto. U Njemačkoj možemo samo da sanjamo o takvim poreskim stopama. Mana Crne Gore je problem sa korupcijom, ali to je jedna od tema koja će se obrađivati u okviru pregovora za pristupanje EU“, rekao je Fišer. On je dodao da raste svijest da su takve praktike poslovanja veoma štetne posebno ako Crna Gora želi investitore iz EU, dok je sama spremnost praktikovanja toga manja nego prije.„Metalurgija je u sve goroj poziciji, a Kombinat aluminijuma (KAP) je neposredno pred gašenjem“, kazao je Fišer. Na konferenciji koju je organizovala Privredna komora Crne Gore (PKCG) kao partner na projektu Istraživanje tržišta Srbije, Makedonije i Crne Gore za njemačka mala i srednja preduzeća iz oblasti logistike, transporta i saobraćaja koji se realizuje u saradnji sa Kancelarijom Privredne komore Njemačke u Beogradu, ocijenjeno je da će se stvaranjem jedinstvenog transportnog tržišta omogućiti preduslovi za bržu i kvalitetniju robnu razmjenu, jačanje trgovine, usluga turizma, kao i moderniji i bezbjedniji saobraćaj.

Brajović: Autoput eliminiše put kroz kanjon Morače Ministar saobraćaja i pomorstva Ivan Brajović smatra da saobraćaj ima ključnu ulogu u ekonomskoj aktivnosti Crne Gore.„On je prva od svih ekonomskih djelatnosti koja doprinosi stvaranju nacionalnog dohotka i koja je bitna u njegovoj realizaciji. Saobraćajni troškovi i cijene saobraćajnih usluga znatno utiču na poslovnu konkurentnost i na investcione odluke“, saopštio je Brajović.Vlada je u proteklom periodu, prema njegovim riječima, uložila značajna sredstva za poboljšanje saobraćajne infrastrukture upravo prepoznajući njenu važnost. Brajović je kao najznačajniji infrastrukturni projekat u Crnoj Gori naveo izgradnju autoputa Bar-Boljari.„Taj strateški projekat pored internog ima i svoj eksterni integrativni karakter u smislu da će povezati crnogorsko primorje sa sjeverom države, angažovati sve razvojne potencijale tog dijela države, a da će se kroz Srbiju i dalje povezati sa centralnom Evropom“, naveo je Brajović.On smatra da bi se izgradnjom autoputa eliminisao putni pravac kroz kanjon Morače - jedan od najopasnijih u Crnoj Gori. Brajović je saopštio i da se daljim razvojem Luke Bar i crnogorskih željeznica stvara ambijent koji će doprinijeti da autoput postane dio modernog intermodalnog koridora.„Autoput od Bara do Boljara će imati značajne pozitivne mikro i makroekonomske efekte koji će učiniti Crnu Goru još konkurentnijom biznis destinacijom“, kazao je Brajović.

On se osvrnuo i na Jadransko-jonski autoput, čija će trasa prolaziti kroz sedam država istoimene incijative, koje su zainteresovane za realizaciju tog projekta.„Planirana dužina trase Jadransko-jonskog autoputa koji prolazi kroz Crnu Goru iznosi oko 95 kilometara“, precizirao je Brajović.On je ocijenio da je vazdušni saobraćajaj postao od izuzetne važnosti za ekonomski oporavak države, s obzirom da predstavlja značajnu mogućnost povezivanja sa globalnim, poslovnim i turističkiim tržištem. Potpredsjednik PKCG, Ivan Saveljić, saopštio je da se nedovoljna saobraćajna povezanost regiona nametnula kao jedna od najozbiljnijih poslovnih barijera koja limitira ekonomsku saradnju između privreda zemalja regiona i sprječava je da se podigne na nivo stvarnih potencijala i potreba preduzeća.„Radi se o tržištu koje ostvaruje na unutrašnjem planu međusobnu robnu razmjenu oko 30 milijardi eura“, kazao je Saveljić.On smatra i da najvažnija crnogorska operativna luka, Luka Bra, zaostaj za Dračom i Solunom koje su se nametnule kao alternativne tokom posljednjih 20 godina. Saveljić je govoreći o vazdušnom saobraćaju, naveo da bi Crna Gora trebalo da ostvari saradnju sa niskobudžetnim aviokompanijama koje iz godine u godinu povećavaju procenat ušešća u prevozu turista do atraktivnih destinacija.„Te kompanije nameću se kao jedno o najefikasnijih rješenja“, zaključio je Saveljić.

Galerija

Bonus video: