PU još nije objasnila šta će biti sa Albonom: Prvi za zatvaranje, a 22. po dugovima

Poreska uprava je 24. septembra zapečatila svih 38 prodavnica Albone u kojima je, u 10 gradova, zaposleno oko 460 radnika
4 komentar(a)
Albona štrajk, Foto: Savo Prelević
Albona štrajk, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 30.09.2013. 08:18h

Da je Poreska uprava počela sa pečaćenjem firmi, po svom spisku najvećih dužnika, lanac prodavnica Albona na red bi došao kao 22. dužnik za poreze i doprinose na zarade, odnosno 61 ako bi se mjerio prema dugu za ostale poreze.

Poreska uprava je 24. septembra zapečatila svih 38 prodavnica Albone u kojima je, u 10 gradova, zaposleno oko 460 radnika. Uprava Albone je tražila dodatna pojašnjenja jer ne znaju šta dalje treba da rade, ali odgovore nijesu dobili.

Prema spisku Poreske uprave, koji je objavljen 29. juna, ukupan poreski dug Albone iznosi 960,5 hiljada eura. U međuvremenu je porastao, a iz kompanije je saopšteno da duguju 1,4 miliona eura.

Problem u poslovanju je nastao početkom godine kada vlasnik 75 odsto akcija, ruski biznismen Davit Arutjunjan nije izvršio svoje obaveze iz ugovora i, kako je saopšteno iz kompanije, stvorio dug od 5,5 miliona eura

Slijedi Rudnik uglja 12,4 miliona, a treći je "Radoje Dakić" sa 8,5 miliona eura. Na vrhu liste su i Rudnici boksita, Željezara, Duvanski kombinat, Komunalne djelatnosti iz Bara, Pantomarket, a čak 18 prvih na listi još u junu je imalo više od milion eura duga po tom osnovu.

Po dugu za porez na dodatu vrijednost, koncesije i porez na promet nepokretnosti Albona je na 61 mjestu, a na tom spisku, gdje je 100 najvećih dužnika, prvo je preduzeće Pantomarket sa 7,86 miliona eura.

Na drugom mjestu je građevinska firma Ave Marija Koljčević sa 5,5 milione eura duga, Rudnik uglja je i na ovom spisku visoko kotiran i to sa dugom od više od pet miliona eura. Na tom spisku 20 dužnika ima milionske dugove.

Zašto je Albona među prvima kažnjena, rukovodicima kompanije nije jasno, a “Vijestima” su kazali da ne žele da iznose pretpostavke mada im je jasno da je ogroman broj preduzeća prije njih trebalo da se nađe u problemu koji je njih zadesio. To je jedno od pitanja na koje čekaju odgovor nadležnih.

Problem u poslovanju Albone je nastao početkom godine kada vlasnik 75 odsto akcija, ruski biznismen Davit Arutjunjan nije izvršio svoje obaveze iz ugovora i, kako je saopšteno iz kompanije, stvorio dug od 5,5 miliona eura.

Zaposleni Albone protestuju, tražeći šest zarada i uplatu poreza i doprinosa od januara 2011. godine do sada.

Radnik Milojica Bulatović kazao je “Vijestima” da se tokom vikenda nijesu okupljali, ali da planiraju veliki protest u utorak kada očekuju kolege iz svih gradova u kojima posluje Albona da se pojavi ispred upravne zgrade u Podgorici.

“Vijestima” nije odgovoreno iz Poreske uprave na pitanja šta namjeravaju da urade sa imovinom Albone i zatvorenim prodavnicama, da li razmatraju mogućnost otplate duga na rate kao ni koliki je ukupan iznos duga.

Bonus video: