Luka Bar: Profit samo14.668 eura, dugovi rastu

Luka Bar je prošle godine izgubila jednog od najznačajnijih partnera - Željezaru Smederevo
0 komentar(a)
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Luka Bar, Foto: Anto Baković
Ažurirano: 05.09.2013. 08:30h

Uprava Luke Bar je od januara do kraja juna ove godine poslovala sa dobitkom od svega 14.668 eura, što je značajno gori rezultat u odnosu na uporedni period prošle godine kada su bili u plusu 307.137 eura.

To pokazaju rezultati o poslovanju većinski državne kompanije objavljeni na sajtu Komisije za hartije od vrijednosti (KHOV).

Tokom prvih pola godine, prema konsolidovanom izvještaju u poslovanju, ostvareni su prihodi u iznosu od 3,71 milion eura, što je za oko 18,8 odsto manje u odnosu na uporedni period prošle godine. Poslovni rashodi su takođe smanjeni sa 4,25 miliona na 3,59 miliona eura, odnosno, 15,3 odsto.

Pored svoje osnovne djelatnosti Luka Bar je vlasnik tri zavisna društva sa ograničenom odgovornošću (DOO): Hotela Sidro, Obezbjeđenje i Informatika i komunikacija čiji podaci ulaze u konsolidovani izvještaj o poslovanju barske kompanije.

Nagomilani gubici iz prethodnih godina, prema podacima iz bilansa stanja Luke Bar, porasli su, za godinu, sa 2,56 miliona na 3,1 milion eura. Uvećani su i dugovi barske kompanije.

Kratkoročne obaveze, između dva posmatrana uporedna perioda, su povećane sa 3,5 miliona eura na oko 4,7 miliona eura ili za 34,28 odsto, dok su dugoročne obaveze povećane sa 3,58 miliona na 4,25 miliona eura ili 18,7 odsto.

Odložene poreske obaveze za godinu su povećane sa 88.849 eura na 206.455 eura.

Luka Bar je prošle godine izgubila jednog od najznačajnijih partnera Željezaru Smederevo koja je tada prekinula proizvodnju, ali je dobila posao sa Fiat - Srbija koji izvozi automobile preko Bara. Prema najavama, uskoro bi partner Luke ponovo moga biti Kombinat aluminijuma koji već duže od dvije godine metal izvozi preko Luke Ploče.

Bonus video: