Uprkos zakonu, i nakon dvije godine rada na određeno radnici bez stalnog posla

Poslodavci će zaposlene upućivati da se jave agencijama za ustupanje radnika od kojih će ih ponovo preuzeti
0 komentar(a)
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Srđa Keković, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.09.2013. 17:03h

Zakonom o radu (ZOR) propisano je da zaposleni kod istog poslodavca ne može raditi duže od 24 mjeseca sa ugovorom o radu na određeno vrijeme, a taj rok za značajan broj radnika ističe u decembru. Umjesto da daju ugovore na neodređeno, većina crnogorskih poslodavaca se dosjetila kako da tu obavezu opet izbjegne.

Prema najavama iz Unije poslodavaca (UPCG), čiji je predsjednik Predrag Mitrović, najvjerovatnije je da će preporučivati poslodavcima da ne zaključuju ugovore o radu na neodređeno ukoliko za to nemaju finansijsku mogućnost, već da zaposlene upute da se jave agencijama za ustupanje radnika od kojih će ih ponovo preuzeti.

Problem sa takvim načinom radnog angažmana je što ZOR ne određuje dužinu trajanja takvog rada, niti koji poslovi se mogu obavljati na taj način. Kod tog modela zapošljavanja koji u domaćem zakonodavstvu postoji od 2011. godine i tekovina je evropskog zakonodavstva i konvencija, radnik ugovor o radu sklapa sa agencijama, a ugovor o angažovanju zaposlenog kompanija koja ga želi zaključuje sa agencijom.

Umjesto da daju ugovore na neodređeno, većina će zaposlene uputiti da se jave agencijama za ustupanje radnika od kojih će ih ponovo preuzeti. Problem sa radnim angažmanom preko agencija je što Zakon o radu ne određuje dužinu trajanja takvog rada, niti koji poslovi se mogu obavljati na taj način

“Poslodavci se pripremaju da preko agencija uzmu zaposlene koji su kod njih radili na određeno, a više to ne mogu. To će biti veliki izazov za državu i za same agencije koje ne bi smjele da dovedu sebe u situaciju da one budu taj 'baj pas' kako bi naše kolege i koleginice bile u neravnopravnom i podređenom položaju. Sindikati će dati doprinos da se takvi kolektivi i kompanije koje budu to radile stave na stub srama”, rekao je Keković “Vijestima”.

On je ocijenio da su se poslodavci krajnje neodgovorno odnijeli prema mogućnosti da zaposlenog drže u radnom odnosu na određeno vrijeme, zbog čega je i unijeto ograničenje.

Keković je objasnio da su ugovor na neodređeno trebalo odmah da dobiju zaposleni koji su već radili dvije godine kod poslodavca, a ne da se taj rok računa od izmjene zakona.

“Na taj način su ohrabrili poslodavce da nastave sa pojavom koja je nehumana i smatramo da je rad na određeno jedan od ključnih mehanizama za mobingovanje zaposlenog jer on nema ekonomsku niti bilo kakvu drugu sigurnost. Ne smije da digne glas u borbi za svoja prava, podložan je raznim šikanama, ne smije sindikalno da se organizuje i to sve ukazuje na činjenicu da takvo stanje mora što prije da se prevaziđe", rekao je Keković.

On je dodao da je bilo primjera i političkih manipulacija sa zaposlenima gdje je ljudima prijećeno da im ugovor neće biti produžen ukoliko se ne deklarišu onako kako njihov poslodavac to traži.

“Teško da će se veći broj poslodavaca odlučiti da te ugovore transformiše na neodređeno vrijeme”

Ona je “Vijestima” kazala da je ekonomska situacija loša i da poslodavci ne mogu da priušte ugovore na neodređeno jer će morati da isplaćuju otpremnine ukoliko za tim radnikom prestane potreba.

Radulović je kazala da su i predstavnike Ministarstva rada i sindikata upozoravali da nijesu našli dobro rješenje i da će nakon isteka dvije godine doći do problema.

“Teško da će se veći broj poslodavaca odlučiti da te ugovore transformiše na neodređeno vrijeme”, ocijenila je Radulović.

Agencije za ustupanje radnika su, prema mišljenju Radulović, dobro rješenje dok se ne dogovore o novom ZOR-u za čije se korjenite izmjene zalaže UPCG.

“Za radnika je to dobro jer je upoznao posao i radnu atmosferu, a za poslodavca jer riješi problem nedostajućeg radnika. To je daleko od zloupotrebe i dobra je usluga za obje strane”, smatra ona.

Radulović je rekla da je uporedna praksa primjene tog instituta različita i da negdje traje godinu, a negdje i do četiri.

U Crnoj Gori postoji nekoliko agencija koje se bave ustupanjem radnika i podatke o tome ima Ministarstvo rada, kojem su "Vijesti" uputile pitanja o njihovom načinu rada.

Inspekcija da reaguje i zaštiti radnike

U posljednje vrijeme najčešće trajanje ugovora o radu na određeno, koji se približavaju zakonskoj granici kada treba da pređu u stalni radni odnos, je dva do tri mjeseca i gotovo svi ističu tokom novembra. Keković smatra da poslodavci to rade kako u decembru ne bi ni na koji način bili zatečeni i primorani da zaposlene prevedu u trajni angažman i konačno im pruže sigurnost.

“Definitivno će biti opstrukcija i biće to veliki izazov za sve, posebno za institucije sistema i Inspekciju rada jer država mora da stane iza zakonske odredbe koja kaže da ugovor na neodređeno treba da bude pravilo”, istakao je Keković.

Bonus video: