ŽPCG: Realna prognoza o prometu moguća tek nakon ljetnje sezone

Željeznički prevoz za pola godine ima više putnika i veće prihode u odnosu na isti period 2017, tvrde iz kompanije
106 pregleda 0 komentar(a)
ŽPCG, voz, Foto: Luka Zeković
ŽPCG, voz, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 19.07.2018. 19:40h

Povodom teksta “Dok vozovi mile i kasne država će trpati milione u željeznicu“, koji je objavljen u “Vijestima” 15. jula 2018. godine, reagovali su iz Željezničkog prevoza Crne Gore (ŽPCG):

“U pomenutom članku autor, osvrćući se na izvještaj o poslovanju ŽPCG za 2017. godinu, iznosi više neutemeljenih i neprovjerenih konstatacija. Iz nama nepoznatog razloga, autor ne navodi izvor na kojem temelji te svoje tvrdnje.

Naime, prva tvrdnja koja se u autorskom tekstu iznosi je da će “ŽPCG biti neprofitna firma dok je brzina na prugama sadašnjih 60 km/h i manja, dok su svakodnevni kvarovi i prekidi i dok su vozovi neuslovni”. U vezi sa ovim naglašavamo da su naši vozovi projektovani i na brzine veće od 60 km/h, ali da su brzine određene uslovima pruge, odnosno infrastrukture, koje mi moramo poštovati. Što se tiče pitanja profitabilnosti naše firme, činjenica je da i bez ovih problema, željeznički putnički saobraćaj je inače neprofitan i u mnogo razvijenijim evropskim državama od Crne Gore. Radi informisanja javnosti, ističemo činjenicu da se kod većine evropskih željeznica sredstva od subvencija u ukupnim prihodima kod nacionalnih željezničkih operatera kreću i do 75 odsto. Željeznički putnički prevoz je djelatnost od javnog značaja za funkcionisanje svake evropske države i kao takav dobija subvencije od strane država po osnovu održavanja obaveznog reda vožnje.

U daljem tekstu autor navodi da je “svake godine putnika sve manje, a već godinama ŽPCG ne plaća ni poreze ni doprinose za zaposlene”. Ističemo da je trend smanjenja broja putnika zaustavljen prema podacima za šest mjeseci ove godine. Podaci o broju putnika i prihodi za prvi kvartal 2018. godine nijesu parametar za ocjenu kretanja za cijelu godinu iz razloga što su ovi pokazatelji višestruko veći u drugim periodima godine, tako da je realnu prognozu o rastu i eventualnom padu prometa u ovoj godini moguće dati tek po završetku ljetnje turističke sezone. Napominjemo da ŽPCG za šest mjeseci 2018. godine bilježi veći broj putnika i veće prihode u odnosu na isti period prošle godine. Konstatacija da ŽPCG ne plaća ni poreze ni doprinose za zaposlene je netačna, pošto je za 2017. uplaćeno 935.128,71 euro, a za prvih šest mjeseci 2018. je uplaćeno 478.394,00 eura.

U tekstu se takođe iznosi netačan podatak o prihodima od prodaje karata za 2017. godinu u iznosu od 1,6 miliona eura, a stvarni iznos je 2,3 miliona, što je autor teksta mogao da pročita u pomenutom izvještaju.

Što se tiče dužine putovanja na relaciji Bar-Beograd, ističemo da se ova pruga trenutno rekonstruiše nakon više od 40 godina njene eksploatacije i to je razlog sporijih vožnji. To je objektivna okolnost na koju ŽPCG ne može da utiče jer se radovi na rekonstrukciji pruge izvode na teritoriji druge zemlje.

Ne vidimo svrhu pokretanja teme stečaja, kojom se autor teksta takođe bavi. Likvidacija firme kroz stečaj je besmislica, s obzirom na veliki javni interes za opstanak željezničkog putničkog saobraćaja zbog integracije teritorije države. Imajući u vidu da su uložena velika sredstva u željezničku infrastrukturu, a u situaciji kad funkcioniše teretni željeznički saobraćaj, bilo bi apsurdno nemati nacionalnog putničkog operatera.

I pored svih poteškoća sa kojima se suočava, ŽPCG ipak godišnje preveze oko milion putnika. Željeznica povezuje veći dio teritorije Crne Gore i naše usluge svakodnevno koristi veliki broj građana, kao najjeftiniji i najsigurniji vid prevoza, zadovoljavajući na taj način potrebe različiih kategorija putnika za prevozom: zaposleni, studenti, penzioneri, zaposleni na željeznici u svrhu obavljanja posla i dr. Vozovima ŽPCG sve više putuju stranci, organizovane turističke grupe i drugi pojedinci koji posjećuju našu zemlju, diveći se njenim prirodnim ljepotama i terenu kroz koji pruga prolazi", stoji u reagovanju ŽPCG.

Kritika je doprinos unapređenju usluga

Iz Željezničkog prevoza napominju da kritiku javnosti shvataju kao doprinos unapređenju usluga željezničkog putničkog prevoza, dakle, dobronamjernu.

“Svima nama je u interesu da ŽPCG kao nacionalni operater ima modernija vozna sredstva, bude bolje organizovan, uspješniji. I može i treba da bude bolji i uspješniji. Ali, ukazivanjem na segmente njegovog rada koji u objektivnim okolnostima i u postojećim uslovima mogu biti bolji. Smatramo da kritika radi kritike, i pri tom dobrim dijelom još i neutemeljena, kakva je ovom prilikom došla od novinara “Vijesti”, tome ne doprinosi”, kazali su iz ŽPCG.

Bonus video: