Inicirane izmjene Zakona o radu: Radnicima firmi u stečaju povezati staž

Radnici bi se prijavljivali za povezivanje poreze i doprinosa, nakon čega bi se znalo koliko ih je oštećeno
111 pregleda 1 komentar(a)
Ažurirano: 02.08.2013. 14:40h

Izmjenama Zakona o radu Fondu rada bi bilo omogućeno da povezuje staž zaposlenima kojima nijesu uplaćeni porezi i doprinosi tokom rada u firmama koje su u stečaju i na taj način bi stekli pravo na penziju.

Direktor Fonda rada Kemal Đečević je kazao da je u pitanju radna verzija predloga koju je uradila Radna grupa Socijalnog savjeta. Tu grupu čine predstavnici sindikata, poslodavaca i Ministarstva rada.

Đečević je “Vijestima” rekao da je predlog poslat Vladi koja tek treba da da mišljenje i ukoliko ga usvoji, biće upućen u skupštinsku proceduru.

On je naveo da nemaju procjenu za koliko ljudi će biti u obavezi da povežu radni staž i na koji način će to biti urađeno.

“Nije moguće procijeniti broj osoba koje će moći da ostvare ovo pravo, a način će se utvrditi nakon usvajanja izmjena Zakona o radu”, rekao je Đečević.

Radnici bi se prijavljivali za povezivanje poreze i doprinosa, nakon čega bi se znalo koliko ih je oštećeno.

Prema Đečevićevim riječima, prepoznat je problem osoba kojima je radni odnos prestao usljed stečaja, a kojima poslodavac u periodu trajanja osiguranja nije izvršio uplatu doprinosa.

“Zato su inicirane izmjene Zakona o radu u tom dijelu, kako bi se ovim licima izvršila uplata doprinosa za penzijsko invalidsko osiguranje i na taj način omogućilo sticanje prava na penziju. Shodno predlogu izmjena Zakona o radu, koji je u proceduri, pravo na uplatu doprinosa bi imale osobe koje do podnošenja zahtjeva steknu jedno od zakonskih uslova za ostvarivanje prava na penziju, odnosno imaju potrebne godine starosti”, rekao je Đečević.

Prema Zakonu o PIO za 2013. godinu je predviđeno da pravo na starosnu penziju osiguranik stiče kada navrši 65 godina života ukoliko je muškarac, odnosno ako je žena 60 godina. Ako je taj uslov ispunjen, Zakon predviđa i najmanje 15 godina penzijskog staža. Ostaje da se vidi kako će se nakon usvajanja izmjena Zakona o radu taj dio odredbe tumačiti i koliko će godina staža tražiti da osiguranik već ima, odnosno koliko će biti najviše moguće da Fond rada poveže.

Osiguranik stiče pravo na starosnu penziju kad navrši 40 godina staža osiguranja, bez obzira na godine života. Pravo na starosnu penziju stiče i kad osiguranik navrši 30 godina staža od čega najmanje 20 godina efektivno provedenih na radnim mjestima na kojima se staž računa sa uvećanim trajanjem.

“Osiguranik žena stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 35 godina staža i 55 godina života, a na prijevremenu starosnu penziju kad navrši 62 godine života i najmanje 15 godina staža”, navodi se u Zakonu PIO.

“Osiguranik žena stiče pravo na starosnu penziju kada navrši 35 godina staža i 55 godina života, a na prijevremenu starosnu penziju kad navrši 62 godine života i najmanje 15 godina staža”

Odredbe Zakona PIO, ako se ne bude mjenjao kako je tražila Unija slobodnih sindikata (USS), predviđaju da se granica za starosnu penziju narednih godina konstantno povećava za po dva mjeseca godišnje za muškarce dok ne dođu do nivoa od 67 godina, na kojem će biti 2024. godine. Za žene je predviđeno da, takođe, idu u penziju sa 67 godina i za njih će se granica povećavati za tri mjeseca godišnje i na nivo koji je određen Zakonom doći će 2040. godine.

Isplatili 534 otpremnine

Budžetom je za ovu godinu, prema Đečevićevim riječima, Fondu rada opredijeljeno 1,3 miliona eura. Od tog iznosa do sada su, kako je rekao, za isplate otpremnina potrošili milion i 28.888 eura i time su isplaćene 534 otpemnine.

"Od osnivanja Fonda rada do danas, ukupno je riješeno 11.787 zahtjeva od čega 10.125 zahtjeva je usvojeno, a za obradu je preostalo 9.576 zahtjeva", objasnio je Đečević. Fond rada je prevashodno osnovan za isplatu otpremnina "žrtvama tranzicije", odnosno onim radnicima koji su tokom tranzicije ostali bez posla bez svoje krivice, a nije im isplaćena bilo kakav novčana nadoknada. Po tom osnovu, kad dođu na red za isplatu, dobijaju po 1.925,5 eura.

Galerija

Bonus video: