Apel Morskog dobra: Prijavite nepravilnosti sa plaža

"Jako je bitno, ukoliko je riječ o nepravilnosti na kupalištu, da građani preciziraju ko je korisnik tog dijela kupališta, ukoliko se radi o plaži sa više korisnika"
124 pregleda 11 komentar(a)
ležaljke, Foto: Arhiva Vijesti
ležaljke, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 29.06.2013. 12:11h

Najčešće pritužbe turista odnose se na neoslobađanje jedne polovine plaže od ležaljki i suncobrana, saopštili su predstavnici Javnog preduzeća Morsko dobro, koji su apelovali na građane da uočene nepravilnosti prijave na turistički telefon 1300.

"Jako je bitno, ukoliko je riječ o nepravilnosti na kupalištu, da građani preciziraju ko je korisnik tog dijela kupališta, ukoliko se radi o plaži sa više korisnika”, rekli su predstavnici Morskog dobra agenciji Mina-business.

Taj podatak se, kako su objasnili, nalazi na informativnoj tabli na samom ulazu u kupalište.

"Korisnici javnih plaža, shodno Pravilniku o uslovima koje moraju ispunjavati uređena i izgrađena kupališta, koji donosi Ministarstvo održivog razvoja i turizma, dužni su da oslobode polovinu kupališta, upravno u odnosu na more, za kupače koji ne žele ili ne mogu da priušte plažni mobilijar”, kazali su iz Morskog dobra.

To, kako su dodali, predstavlja grubo kršenje Pravilnika i predmet je svakodnevne kontrole službenika zaduženih za kontrolu morskog dobra, koji svaku, pa i tu nepravilnost, zapisnički konstatuju i procesuiraju nadležnoj Turističkoj inspekciji.

"Nadamo se da će, u saradnji sa Turističkom inspekcijom, mehanizmi permanentne kontrole i pravovremenih sankcija uroditi plodom i da će se ovaj problem suzbiti ili pojavljivati u što manjoj mjeri”, poručili su iz Morskog dobra.

Morsko dobro, kako su rekli, u uslovima za uređenje kupališta propisuje broj ležaljki na kupalištu.

Oni su kazali da je logično da neko ko dođe sam na kupalište iznajmi samo jednu ležaljku, a ne komplet od dvije ležaljke i suncobrana.

“Pritužbi ovakve vrste nije bilo - u smislu da je pojedinac uslovljen da iznajmi komplet ležaljki, a u svakom slučaju, putem turističkog telefona i na ovu nepravilnost će reagovati nadležna Turistička inspekcija”, zaključili su iz Morskog dobra.

Bonus video: