Ukoliko KAP od ponedjeljka ne počne da plaća dug za struju - plaćaće građani

Iz KAP-a nijesu odgovorili na pitanje da li ta kompanija ima novac da počne da vraća električnu energiju povučenu od 22. februara do 23. maja, nelegalno posredstvom CGES-a
0 komentar(a)
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Kombinat aluminijuma, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 08.06.2013. 15:38h

Vlada očekuje da će elektroenergetska preduzeća i Kombinat aluminijuma do ponedjeljka definisati način vraćanja novousaglašenog kompenzacionog programa po osnovu neovlašćeno preuzete električne energije iz evropske interkonekcije, u rokovima koji su dostavljeni Elektroprenosu (CGES), saopšteno je juče “Vijestima” iz Ministarstva ekonomije.

Iz menadžmenta KAP-a „Vijestima“ nijesu odgovorili na pitanje da li ta kompanija ima novac da počne da vraća električnu energiju povučenu od 22. februara do 23. maja, nelegalno posredstvom CGES-a.

Ministarstvo je odobrilo isplatu otpremnina za 55 prekobrojnih radnika koji žele dobrovoljno da raskinu radni odnos. Spekuliše se da bi upravo taj novac, koji još nije isplaćen radnicima, mogao biti preusmjeren za početak vraćanja dugova za struju

“Radi se nešto na tome”, nezvanično je rekao izvor blizak upravi KAP-a.

Ministarstvo finansija nedavno je odobrilo da se isplate otpremnine za 55 prekobrojnih radnika u KAP-u koji žele dobrovoljno da raskinu radni odnos. Spekuliše se da bi upravo taj novac, koji još nije isplaćen radnicima, mogao biti preusmjeren za početak vraćanja dugova za struju.

Iz Ministarstva ekonomije podsjetili su da po metodologiji za sistemske usluge koju je odobrila Regulatorna agencija za energetiku RAE, CGES nema pravo da kupi ovu energiju, već strana koja je napravila debalans u sistemu – KAP, koji je dužan da nabavi i vrati iste količine.

Elektroprivreda je do polovine ovog mjeseca ponovo preuzela snabdijevanje KAP-a strujom, ali je dalju saradnju uslovila potpisivanjem novog ugovora o snabdijevanju koji ne postoji od 1. oktobra prošle godine.

EPCG, iako glavni proizvođač i snabdijevač u Crnoj Gori, odlučan je u stavu da neće bez nadoknade obezbijediti struju koju je CGES za potrebe KAP-a povukao prethodna tri mjeseca od evropskih partnera.

Na pitanje “Vijesti” ima li nade da će menadžment KAP-a, uz posredovanje Ministarstva ekonomije, postići dogovor sa EPCG u vezi sa novim ugovorom o isporuci struje, iz Vladinog resora je odgovoreno da se “intenzivno radi na usaglašavanju modela za dugoročno snabdijevanje električnom energijom na osnovu zaključaka Skupštine od aprila ove godine”.

“Model se usaglašava tako da se ne može govoriti o “preprekama i problemima” već o definisanju svih aspekata ugovora za dugoročno snabdijevanje električne energije Kombinata. I to na način koji omogućava poslovanje kompanije, a koji bi u potpunosti zaštitio interese EPCG”, istakli su iz Ministarstva.

Ukoliko KAP u ponedjeljak ne bude počeo da plaća dug, izvjesno je da će taj dug zbog moguće blokade čitavog sistema od strane evropskih partnera početi da vraćaju Vlada ili CGES, koji bi struju, u tom najgorem slučaju, vjerovatno opet morali da kupe od EPCG o trošku poreskih obveznika.

Teoretski postoji mogućnost da zbog povoljne hidrološke situacije, u proteklom periodu, CGES (bez troškova prenosa) kupi struju u nekoj drugoj državi po cijeni nižoj od regulisane od naše za potrebe KAP-a u iznosu 42 eura po megavatu.

Ali i u Vladi, i u CGES-u zasad odlučno negiraju takvu mogućnost, jer nije predviđena propisima, i insistiraju od menadžmenta KAP-a da ta kompanija plati struju koju je potrošila.

Ministarstvo ekonomije: "Ne" gašenju, treba održati proizvodnju

"Žao nam je što model restrukturiranja koji je predložila Vlada nije dobio podršku u parlamentu, jer se njime stvaraju realne šanse da se obezbijedi održivost KAP-a..."

O zatvaranju Kombinata aluminijuma u Mostaru, kompanije koja je značajno modernizovanija od KAP-a i sa neuporedivo manjim gubicima, iz Ministarsva ekonomije su saopštili stav.

“Više puta smo ponavljali da je Vlada, u situaciji kada su mnogi kombinati u svijetu, ali i u okruženju zatvarani, uspjela da održi proizvodnju u KAP-u i očuva radna mjesta za preko 1.000 zaposlenih.

Žao nam je što model restrukturiranja koji je predložila Vlada nije dobio podršku u parlamentu, jer se njime stvaraju realne šanse da se obezbijedi održivost KAP-a, kroz konverziju dugova u ulog, a sa proizvodnjom od 50 hiljada tona, 500 zaposlenih i cijenom struje od 27,5 eura po megavatu”, naglasili su oni.

Iz Vladinog resora su dodali da je “upravo ovo još jedan razlog da, kada je riječ o modelu restrukturiranja, dođe do mogućeg konsenzusa koji bi pomogao da se sačuva industrija aluminijuma kao važan dio industrijskog jezgra Crne Gore”.

“Zbog toga Vlada ulaže toliko napora da sačuva industriju aluminijuma”, naglasili su iz Ministarstva.

Bonus video: