Budimir će večeras biti pušten da se brani sa slobode

Advokat je najavio borbu za prava njegovog branjenika i nakon što Budimir bude pušten da se brani sa slobode
1 komentar(a)
Živko Budimir, Foto: Beta/AP
Živko Budimir, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 24.05.2013. 19:05h

Ragib Hadžić, advokat predsjednika Federacije Bosne i Hercegovine Živka Budimira potvrdio je u izjavi za agenciju Anadolija (AA) da je Sud Bosne i Hercegovine postupio po današnjoj naredbi Ustavnog suda BiH i večeras donio rješenje o puštanju njegovog branjenika na slobodu.

Hadžić je rekao da očekuje da Budimir oko 21 sat bude pušten iz pritvora iz Kazneno-popravnog zavda (KPZ) u Mostaru, gdje je proveo skoro mjesec dana.

Budimirov branitelj za AA je kazao da očekuje od tužioca Tužilaštva BiH da "dostojanstveno priznaju poraz i zaborave sve ovo".

Najavio je borbu za prava njegovog branjenika i nakon što Budimir bude pušten da se brani sa slobode.

Ustavni sud BiH prihvatio je danas apelaciju advokatskog tima Živka Budimira, a kojom je zatraženo da Sud BiH preispita svoje rješenje o pritvoru zbog nepostojanja adekvatnih dokaza za Budimirovo pritvaranje.

"Da, tačno je, Sud BiH je ispoštovao odluku Ustavnog suda BiH i naložio puštanje predsjednika Budimira na slobodu. Drago mi je da je Ustavni sud BiH prepoznao da sa hapšenjem predsjednika FBiH i svim što se dešavalo u vezi s tim slučajem u najmanju ruku nešto nije bilo uredu", kazao je Hadžić za agenciju Anadolija.

Živko Budimir uhapšen je 26. aprila pod sumnjom da je prilikom pomilovanja osuđenika prekršio zakon i stekao protivpravnu imovinsku korist.

Bonus video: