Opšti kolektivni ugovor koče zbog prihoda od 1,3 miliona eura

Savez sindikata ne želi da se odrekne ili podijeli s drugim sindikatom godišnji dio zarade od plata zaposlenih na ime odmora, rekreacije i prevencije invalidnosti
0 komentar(a)
Ažurirano: 23.05.2013. 19:19h

Savez sindikata Crne Gore (SSCG) odlučan je u namjeri da očuva prihod od oko 1,3 miliona eura, koliko se godišnje slije u njihov Fond po osnovu uplate od 0,2 odsto od zarada zaposlenih na ime odmora, rekreacije i prevencije invalidnosti, zbog čega ne dozvoljavaju da bude potpisan Opšti kolektivni ugovor (OKU).

On treba da reguliše osnovna prava zaposlenih, među kojima je minimalna cijena rada, uvećanje zarade po osnovu minulog rada, način na koji se može dati otkaz i obaveza poslodavca da uplaćuje određeni iznos za odmor, rekreaciju i prevenciju invalidnosti...

Dok ne postoji OKU, radnici mogu da se oslone na Zakon o radu, kolektivne ugovore gdje ih ima i ugovore o radu. Ali je u isključivoj nadležnosti OKU utvrđivanje iznosa cijene minulog rada, minimalna zarada i izdvajanja za odmor i rekreaciju.

Dogovorena minimalna cijena rada, koju je usvojio Socijalni savjet, nakon usvajanja Opšteg kolektivnog ugovora iznosila bi 193 eura, a sada je oko 147 eura.

Radna grupa koja radi na novom OKU i Socijalni savjet saglasili su se da SSCG i Unija slobodnih sindikata ubiraju novac za odmor svojih članova, ali SSCG insistira da sve ide na njihov račun. Njihova obaveza je da kasnije to preusmjere na svoju firmu Rekra, čiji je direktor Radule Miljanić.

“Možemo raditi za oba sindikata, obezbijedili odmore za 50.000 ljudi”: Direktor Rekre Miljanić, Foto: Zoran Đurić

Generalni sekretar SSCG Zoran Masoničić, koji upravlja Fondom, nedavno je poručio da bi se promjena dosadašnjeg sistema novca rasparčala na bezbroj računa Unije i da bi tako bio zloupotrijebljen.

Iako je USS po zakonu ravnopravna sa SSCG, novac koji oni ubiraju po tom osnovu je gotovo zanemarljiv - prosvetari sakupe oko 140.000 na godišnjem nivou, Univerzitet oko 30.000 i svi ostali oko 50.000 eura, saopšteno je iz te centrale.

Posljednjih osam godina, a sindikalno preduzeće postoji 10, prema Miljanićevim riječima, na besplatne odmore je otišlo oko 50.000 zaposlenih, od kojih neki i nijesu članovi SSCG već su njihova preduzeća uplaćivala 0,2 odsto bruto plate u fond za te namjene

“Spremni smo da radimo za oba sindikata. I sada radimo za neke sindikate pri USS, kao što je onaj u Kliničkom centru, pod istim uslovima. Danas, kada je mnogo problema oko samog izdvajanja novca u bilo kakve fondove, šteta je prosuti ga. Sa jedne strane ćemo dobijati lošije ponude, a sa druge, ko bi kontrolisao njegovo trošenje”, ocijenio je Miljanić.

Ipak, nejasno je ko kontroliše Rekru i upravljanje Fondom, jer je njihova obaveza da izvještaje podnose Skupštini SSCG koja je od početka godine nezakonita jer joj je istakao mandat.

Posljednjih osam godina, a sindikalno preduzeće postoji 10, prema Miljanićevim riječima, na besplatne odmore je otišlo oko 50.000 zaposlenih, od kojih neki i nijesu članovi SSCG već su njihova preduzeća uplaćivala 0,2 odsto bruto plate u fond za te namjene.

Godišnje je ta cifra iznosila od četiri do šest hiljada, dok se ove godine za ljetovanje sprema nešto više od 5.000 radnika, koji treba da obezbijede samo “džeparac”.

Miljanić je rekao da godišnje raspolažu sa oko 1,3 miliona eura. Kad se taj iznos pomnoži sa osam, znači da je prethodnih osam godina SSCG na račun Rekre uplaćeno najmanje 10,4 miliona eura.

“Moje ruke su čiste. Dolazili su predstavnici za spečavanje privrednog kriminala, Poreske uprava, i sve su našli kako treba” tvrdi on, navodeći da mu sada jedino stvara problem blokirani račun, jer SSCG nije uplatio 27 doprinosa zaposlenima pa je Poreska uprava blokirala njegov i račune njegovih preduzeća.

Opšti kolektivni ugovor nije na snazi od 30.septembra prošle godine, a pregovori socijalnih partnera nijesu rezultirali potpisivanjem novog.

Na tu činjenicu podsjetila je i generalna sekretarka Unije poslodavaca (UPCG) Suzana Radulović, koju su “Vijesti” pitale da li zna na koji način se troši novac koji poslodavci izdvajaju za odmor radnika.

“Način korišćenja novca uređuju sindikati svojim aktom, a Unija poslodavaca nije imala uvid niti mogućnost kontrole načina uplate i utroška tih sredstava”, objasnila je Radulović.

Ona je rekla da je izvjesno da je to pitanje od velikog interesa za oba sindikata, a upravo njihovo neslaganje u tom dijelu, zbog naknadnog zahtjeva SSCG da se izmijeni sporni član, je razlog zbog čega novi OKU još nije potpisan.

Od kada je OKU prestao da važi prestale su i obaveze poslodavca da poštuje te odredbe.

“Ukoliko je bilo problema u primjeni odredba sada već nevažećeg OKU-a, to treba ispraviti ubuduće ako dođe do potpisivanja novog. U toku pregovora je bilo usaglašeno da se nakon potpisivanja zaključe i sporazumi između sindikata i UPCG o zajedničkom upravljanju takvim fondovima”, podsjetila je Radulović.

Veze Čeda i Danila Popovića

Miljanić negira prigovore da se dio novca koristi nenamjenski, tvrdeći da sve što je višak, a to bude oko 200 hiljada eura, prebacuje za narednu godinu. Prošle godine je desetodnevni odmor 1.444 zaposlenih Institutu Igalo platilo 390.000 eura, odnosno po 27 eura dnevno. Za hotel „Delfin“ u Bjeloj, koji je nedjelju dana koristilo 1.284 zaposlenih, potrošeno je 215.000 eura jer pasnion košta takođe po 27 eura.

U Meljinama je bilo 929 osoba po 10 dana i potrošeno je 250.000 eura, računica je „Rekre“.

Popović i Sindikat su stari poslovni partneri jer je on prije nekoliko godina kupio sindikalno preduzeće „Svinjogojska farma“, da bi ga zatim mnogo skuplje prodao

Popović i Sindikat su stari poslovni partneri jer je on prije nekoliko godina kupio sindikalno preduzeće „Svinjogojska farma“, da bi ga zatim mnogo skuplje prodao. To je bio i jedan od poslova zbog kojih je bivši predsjednik Nadzornog odbora SSCG Vuko Šćepanović podnio krivičnu prijavu protiv tadašnjeg predsjednika Sindikata Danila Popovića, optuživši ga da je ovom transakcijom nanio materijalnu štetu SSCG.

Miljanić negira da sadašnji poslovni aranžman ima veze sa starim:

“Ponude se dostavljaju preko javnog oglasa, a Upravni odbor bira najbolje. Mi smo ranije koristili „Budvansku rivijeru“, ali ovo je hotel sa četiri zvjezdice i mnogo je bolji, a cijena nam odgovara. Treba li onda da ih odbijemo,“ konstatovao je direktor Rekre.

USS 50.000 eura, sindikatima prosvjete i Univerziteta 175 hiljada

Generalni sekretar USS Srđa Keković kazao je da njihov Sindikat prosvjete ima poseban fond koji su oni izuzeli iz opšteg fonda još dok je SSCG bio jedinstven, a to je urađeno zato što su bili nezadovoljni radom i načinom na koji se gazdovalo tim Fondom.

“Oni na godišnjem nivou imaju oko 145.000 eura po tom osnovu, redovno podnose izvještaj poslodavcu, a trošenje novca nadgledaju i u njemu učestvuju predstavnici Ministarstva prosvjete. Sindikat Univerziteta na godišnjem nivou ima oko 30.000 eura i takođe podnosi izvještaj poslodavcu, s tim što već tri godine zbog finansijske krize na nivou Univerziteta nije uplaćivan novac i duguje ga Sindikatu”, objasnio je Keković.

Ostali sindikati, dodaje on, s obzirom da nijesu dugo mogli da dobiju tumačenje Ministarstva rada kojim im se dozvoljava osnivanje fonda pri USS, uplaćuju svega oko 50.000 eura.

“Tumačenje smo dobili tek krajem 2011. godine i nijesmo mogli da razvijemo taj fond. Tek je malo ojačao u 2012. godini. Njim upravlja poseban odbor i svi sindikati čiji poslodavci uplaćuju novac imaju neposredan uvid u trošenje tih sredstava i sami predlažu odboru na koji način da se troši. Uglavnom se koristi za banjska liječenja, ali ima organizovanog odmora na moru i planini”, kazao je Keković.

On je istakao da i dalje imaju problem koji je nastao kada je potpisan Sporazum nakon OKU kojim je precizirano da potpisnici gazduju prikupljenim novcem, a USS nije bila jedna od potpisnica pa im je uskraćena mogućnost učešća.

Bonus video: