Udružuje se sektor turizma bivše Jugoslavije

Predstavnici sektora turizma iz bivše Jugoslavije prvi put nakon 21 godinu se udružuju, sa ciljem objedinjavanja ponude za daleka tržišta
99 pregleda 2 komentar(a)
Jugoslavija, Foto: Commons.wikimedia.org
Jugoslavija, Foto: Commons.wikimedia.org
Ažurirano: 16.05.2013. 14:06h

Predstavnici nacionalnih turističkih organizacija i turističkih agencija zemalja bivše Jugoslavije na sastanku u Beogradu pokrenuli su inicijativu za zajednički nastup u cilju povratka popularnosti turizma u regionu.

U cilju formiranja zajedičkog turističkog proizvoda, u Privrednoj komori Srbije (PKS) danas se održava sastanak predstavnika komora, nacionalnih turističkih organizacija i asocijacija turističkih agencija Hrvatske, BiH, Crne Gore, Makedonije i Srbije, prenosi novinar agencije Anadolija.

Predstavnik Sektora za turizam PKS-e Zoran Novaković je u izjavi za agenciju Anadolija rekao da je tokom posljednjeg sajma turizma u Beogradu formirana radna grupa koja će raditi na turistièkom proizvodu regiona.

Prema njegovim riječima, ovo je pokušaj da se udruženim snagama turističkih organizacija i agencija zemalja regiona napravi zajednički turistički paket.

“Naš sljedeći korak je pravljenje jednog dobrog itinerera, prilagođenog savremenim turistima. Intencija su daleke destinacije poput Kine, Japana, Koreje, Indije... Mislimo da je ova ideja zaista nešto novo u evropskoj ponudi turističkih destinacija”, rekao je Novaković i izrazio očekivanje da će uz podršku evropskih partnera doći do brendiranja ove destinacije, kao i njene prezentacije na nekom od svjetskih sajmova.

Novaković je naglasio da se predstavnici sektora turizma iz bivše Jugoslavije prvi put nakon 21 godinu udružuju.

Na skupu je iznijet i prijedlog za formiranje mreže nacionalnih turističkih organizacija u koju bi, pored zemalja bivše SFRJ, ušle ostale zemlje regiona, a osnovni cilj bi bio da se predstavljanjem na trećim tržištima povećaju turistički kapaciteti.

Bonus video: