Skupštine nekih državnih kompanija se održavaju u isto vrijeme: Otežava se kontrola

Imajući u vidu različita mjesta održavanja, širom Crne Gore, od Podgorice do Ulcinja, preko Bara do Igala, ne postoji mogućnost da vlasnici dionica nekoliko različitih kompanija isprate ili uzmu učešće u raspravi na ovim skupštinama, zbog čega se pitaju da li je to namjerno napravljeno i kome je to u interesu
171 pregleda 0 komentar(a)
Aleksandar Raspopović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Aleksandar Raspopović, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 25.06.2018. 18:36h

Mali akcionari kao i predstavnici investicionih fondova, koju su vlasnici akcija u državnim kompanijama kao što su Luka Bar, Plantaže, HTP Ulcinjska rivijera, Institut “Simo Milošević”, Barska plovidba... iznenađeni su činjenicom da su godišnje skupštine akcionara ovih kompanija zakazane u istom danu 29. jun, u skoro isto vrijeme, ali u različitim gradovima, što im otežava ućešće na tim skupštinama i kontrolu poslovanja kompanija.

Imajući u vidu različita mjesta održavanja, širom Crne Gore, od Podgorice do Ulcinja, preko Bara do Igala, ne postoji mogućnost da vlasnici dionica nekoliko različitih kompanija isprate ili uzmu učešće u raspravi na ovim skupštinama, zbog čega se pitaju da li je to namjerno napravljeno i kome je to u interesu.

Izvršni direktor Crnogorske asocijacije malih akcionara (CAMA) Aleksandar Raspopović, kaže za “Vijesti” da je primijećena praksa da akcionarska društva redovne godišnje skupštine akcionara zakazuju za posljednje dane u junu.

“Konkretno, ove godine za 29. jun je zakazano bar 13 sjednica. Među njima je dobar dio kompanija u većinski državnom vlasništvu (Marina Bar, Luka Bar, Barska plovidba, Plantaže, Institut Simo Milošević, Ulcinjska rivijera)”, dodao je Raspopović.

On je istakao “da se opravdano postavlja pitanje da li su ovakvim postupanjem kompanije u mogućnosti da ispune zakonske obaveze i dostave Poreskoj upravi izvještaj o reviziji sa mišljenjem revizora o finansijskim iskazima, u papirnoj i elektronskoj formi, najkasnije do 30. juna tekuće za prethodnu poslovnu godinu“.

“Ovim se, takođe, svjesno ili ne, otežava malim akcionarima prisustvo na skupštinama akcionara i ostvarivanje njihovih prava”, dodao je Raspopović.

Na pitanje, zašto je redovna skupština akcionara Luke Bar zakazana baš 29. jun, istog dana i skoro u istom vrijeme kada i za ostale kompanije u većinskom državnom vlasništvu, iz menadžmenta je “Vijestima” saopšteno da se to pitanje ne odnose na nadležnosti izvršnog direktora, već na Odbor direktora koji zakazuje skupštinu akcionara. Iz Plantaža nijesu odgovorili na isto pitanje, li ni na dodatno da li se radi o slučajnosti ili namjeri da što manje novinara i zainteresovanih vlasnika dođu na predstojeći sastanak vlasnika kompanije.

Menadžerka DZU Butterfly Finance, koje upravlja ZIF Trend Milica Petričević se nada “da ova praksa zakazivanja redovnih skupština akcionara isti dan, u razmaku od jednog ili dva sata, i to u više različitih gradova, predstavlja slučajnost i u nekom dijelu neupućenost ili čak nemarnost kompanija, a ni u kojem slučaju namjerno pogoršavanje uslova za djelovanje i funkcionisanje manjinskih akcionara”.

“Svjesni činjenice da su ipak postojali primjeri ove loše prakse u prethodnim godinama, koja je služila za sabotiranje djelovanja manjinskih akcionara, apelujemo na kompanije da imaju razumijevanja za manjinske akcionare i loše uslove u kojima posluju, te da ubuduće skupštine organizuju i zakazuju u rokovima i terminima koji su pristupačni svima koji bi da učestvuju u radu Skupština, iskoriste svoja prava i daju svoj doprinos”, navela je Petričević.

Predstavnik manjinskih akcionara u Odboru direktora HTP Ulcinjska rivijera Vladimir Zečević ocijenio je pošto se radi o preduzećima u većinskom državnom vlasništvu, trebalo bi voditi računa o transparentnosti koja je istovremenim zakazivanjem skupstina akcionara ugrožena.

“Treba biti korektan jer postoji značajan broj akcionara koji su vlasnici u većem broju firmi i ne mogu prisustvovati na skupštinama koje se organizuju u istom danu”, zaključio je Zečević

Nepotpune izvještaje dobijaju pred samu skupštinu

Direktor CAMA ističe i da je “neshvatljivo i da se akcionarima nedjelju dana pred skupštinu dostavlja nepotpuna, radna verzija izvještaja revizora”.

“Posebno jer Zakon o tržištu kapitala propisuje da je emitent dužan da godišnji finansijski izvještaj (koji između ostalog mora da sadrži i revidirane finansijske iskaze sa izvještajem o reviziji i izvještaj o upravljanju) dostavi Komisiji, objavi ga na svojoj internet stranici, najkasnije tri mjeseca od završetka te finansijske godine”, zaključio je Raspopović.

Bonus video: