Vlada i dalje ćuti o prebijanju duga, Medojević: I SDP je kriv

U Vladi ćute o detaljima poravnanja od 15 miliona, Medojević smatra da je presudio amandman manje članice vlasti
65 pregleda 4 komentar(a)
KAP, Foto: Luka Zeković
KAP, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.02.2013. 09:19h

Detalje ugovora o poravnanju, kojem je prije pola godine Kombinatu aluminijuma oprošteno 15 miliona eura duga za struju, još ne otkrivaju iz ministarstava finansija i ekonomije.

To što su otpisom duga KAP-a poravnali i međusobne obaveze između Vlade i kompanija EPCG i Rudnik uglja, u kojima su država i italijanski A2A najveći vlasnici, tumače tako da nikog od potpisnika “nijesu oslobodili plaćanja poreza i doprinosa”. Iz Vladinih resora su prethodne sedmice potvrdili da se radi o regulisanju međusobnih obaveza i preko poreza i doprinosa. To podrazumijeva da je prebijanje duga KAP-a za struju takvo da je EPCG i/ili Rudniku otpisan dio poreskog duga.

“Ostvareni efekti po budžet je naplaćeni dio potraživanja koje je država, po osnovu poreza i doprinosa, imala prema ovim kompanijama”, saopšteno je iz ministarstava.

Iz Vladinih resora nije konkretno odgovoreno kako je realizovano "prebijanje" dugova, ko je bi inicijator Vlada ili italijanska kompanija A2A, šta je oprošteno EPCG, a šta Rudniku, da li je EPCG dugovao Rudniku i Elektroprenosu i koliko.

Oni su ranije saopštili da su samo poštovali zaključke Skupštine. Iz SDP-a je odgovoreno da odluka Vlade da otpiše 15 miliona eura duga KAP-a za struju nije u skladu sa zaključcima Skupštine, jer je prethodno država trebalo da raskine ugovor sa ruskim CEAC-om.

Funkcioner DF-a Nebojša Medojević rekao je juče da je Pokret za promjene glasao protiv izmjena i dopuna Zakona o budžetu, odnosno rebalansa, ocjenjujući da je SDP “isključivi krivac jer je predložio sporni amandman koji danas Vladi predstavlja alibi za ono što je urađeno”.

“SDP je tada, kao po običaju trgovao sa DPS-om i predožio amanman koji je Vada prihvatila. A Skupština je morala da usvoji samo jedan zaljučak - da specijalni tužilac protiv organizovanog kriminala otvori istragu o vidljivim, ali posebno o tajnim privatnim dilovima koje je sklopio Đukanović sa Deripaskom”, istakao je Medojević.

On smatra da će Deripaskin CEAC kada “naplati dug od naroda, sam otići iz KAP-a i ostaviti ruiniranu fabriku sa enormnim dugovima”.

Bonus video: