NCH: Izdavanje zemljišta SOCAR-u je šareno upokavana priča mešetara

Dok oni smatraju da je državna naftna kompanija Azerbejdžana (SOCAR) nezakonito dobila posao, iz SOCAR-a to negiraju
93 pregleda 1 komentar(a)
Predrag Sekulić, Igor Lukšić, SOCAR, Foto: Zoran Đurić
Predrag Sekulić, Igor Lukšić, SOCAR, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 06.12.2012. 18:43h

Pravni zastupnici američkog fonda NCH, koji stoji iza konzorcijuma koji je izgubio dugoročni zakup zemljišta u Kumboru,tražili su juče u Upravnom sudu da bude poništena odluka Vladinog Savjeta za privatizaciju i da se ponovo odlučuje o pobjedniku.

Dok oni smatraju da je državna naftna kompanija Azerbejdžana (SOCAR) nezakonito dobila posao, iz SOCAR-a to negiraju, očekujući da Upravni sud odbaci tužbu NCH-a protiv Savjeta za privatizaciju. Bivša vojna imovina kod Herceg Novog izdata je na 90 godina naftnoj kompaniji za izgradnju turističko-stambenog kompleksa.

Ustavni sud se po tužbi NCH-a prvo proglasio nenadležnim, ali je Vrhovni sud naložio da se izjasni. Sudsko vijeće Upravnog suda donijeće odluku o zakonitosti u roku od osam dana, odnosno, do narednog četvrtka.

Jučerašnjem ročištu nijesu prisustvovali predstavnici tuženog Savjeta za privatizaciju, a sudija Vojin Lazović nije prihvatio njihov predlog u pismenoj formi da se ročište odgodi za nekoliko dana.

Advokat konzorcijuma NCH Goran Martinović ponovio je tvrdnje iz žalbe da je SOCAR neosnovano pobijedio na tenderu, jer je “zabilježen niz nepravilnosti u postupku, od samog otkupa dokumentacije do bodovanja ponude”.

Naglasio da je tendersku dokumentaciju otkupila engleska kompanija Triangle, tvrdeći da u momentu otvaranja ponuda nije imala jasne veze sa SOCAR-om. On smatra da je učinjena protivpravna zamjena učesnika na tenderu, a da je, pored toga, ponuda manjkava.

SOCAR je ponudio da investira 57,6 miliona za tri godine, koje se vrednuju, a ukupno najavio 258 miliona za osam godina. NCH je nudio trogodišnje ulaganje od 36,5 miliona, odnosno ukupno preko 200 miliona

Martinović tvrdi da mnoga dokumenta iz ponude nijesu bila ovjerena, te da je umjesto investicionog programa dostavljen biznis plan sa planiranom investicijom od 57,6 miliona eura. Ponovio je i da je stepen izgrađenosti prevazilazio površinu predviđenu nacrtom Državne studije lokacije za kasarnu u Kumboru. Nije regularan, smatra on, ni ekološki program koji je ponudila azerbejdžanska kompanija.

“U pitanju je nerealna i šareno upakovana pričica mešetara koji se kriju iza njih“, tvrdi Martinović, aludirajući na ponudu prvorangirane kompanije.

Advokati SOCAR-a tvrde da nije tačan nijedan navod u tužbi NCH-a. Njihova advokatica Milica Popović je rekla da je veza sa engleskim Trianglom jasna, jer je u pitanju kompanija ovlašćena za upravljanje imovinom SOCAR-a.

„To je predočeno i tužiocu pa su njihove tvrdnje nejasne. Takođe, nije tačno da punomoćja nijesu bila validna“,odgovorila je Popović.

Ona je kazala da su ponude oba ponuđača prekoračile površinu predviđenu za izgradnju, ali je to pravdala činjenicom da je državna studija lokacije u tom momentu bila još u formi nacrta. Time je praktično priznala da su računali da će se do konačne verzije ucrtati i želje investitora.

Iz NCH-a su zamjerili Savjetu i što nijesu lično obaviješteni o ishodu tendera , već “nezakonito e-mailom”

Lokacija u Kumboru, koja se priprema za početak gradnje, predviđena je za četiri manja hotela ili dva veća, marinu, stambeni kompleks.

Ponuđač je morao biti međunarodni hotelski operator ili brend, sa neprekidnim petogodišnjim iskustvom u planiranju, razvoju i upravljanju hotelima.

Konzorcijum NCH je dostavio pismo o namjeri Meriota i američkog Starvuda, a iz SOCAR-a, koji nema iskustva u turističkim projektima, su pominjali špansku Meliju. NCH je ponudio da godišnje plati dva eura svaki kvadrat zemljišta i varijabilnu zakupninu 5,1 odsto godišnjeg prihoda, dok SOCAR daje jedan euro po kvadratu i varijabilni dio od pet odsto. Razlika je oko 27 miliona na ukupni zakup od 90 godina.

SOCAR je ponudio da investira 57,6 miliona za tri godine, koje se vrednuju, a ukupno najavio 258 miliona za osam godina. NCH je nudio trogodišnje ulaganje od 36,5 miliona, odnosno ukupno preko 200 miliona.

U NCH konzorcijumu bilo i onih koji posluju s gubitkom

Advokatica SOCAR-a je ocijenila da ponuda NCH-a nije zadovoljavala elementarne uslove tendera, ne samo zbog manjih ulaganja u odnosu na ponudu SOCAR-a.

„Tužilac je pokušao da prikrije da je jedna kompanija iz njegovog konzorcijuma poslovala sa gubitkom. To je uradio dostavljanjem internog izvještaja i to na rumunskom jeziku. Nakon zahtjeva Tenderske komisije, dostavljen je prevod, ali se ispostavilo da je ta kompanija u minusu“, navela je Popović i podsjetila da je jedan od uslova bilo pozitivno poslovanje u protekle tri godine.

Iz NCH-a su zamjerili Savjetu i što nijesu lično obaviješteni o ishodu tendera već “nezakonito e-mailom”.

Da su izgubili, obaviješteni su elektronski umjesto lično

Advokat NCH-a napomenuo je da je Savjet za privatizaciju odbio njihovu žalbu jer je dostavljena nakon predviđenog roka, odnosno, sedam dana od dostave. On je, međutim, osporio taj rok navodeći da mu je odluka o tenderu dostavljena e-mailom, što nije po zakonu.

„Po Zakonu o opštem upravnom postupku piše da se odluke stranama dostavljaju lično, uz potpisanu dostavnicu“, rekao je Martinović, dodajući da je elektronsko slanje moguće samo uz poseban informacioni sistem koji ne postoji nigdje u regionu.

Advokat SOCAR-a Nedeljko Velisavljević, međutim, tvrdi da je na početku tendera dogovoreno da se buduća komunikacija obavlja mailom na šta je, kako je naveo, pristao i NCH, što Martinović nije potvrdio.

Bonus video: