Državni činovnici novac iz državne kase ne pravdaju fiskalnim računima

I u Centru savremene umjetnosti dio isplate iz blagajne je pravdan se nefiskalnim računima, što nije u skladu Zakonom o PDV
167 pregleda 6 komentar(a)
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
fiskalni račun, Foto: Pantheon.rs
Ažurirano: 30.11.2012. 21:08h

Državna revizorska institucije (DRI) je u prošlogodišnjem izvještaju navela da veliki broj ministarstava i institucija svoje troškove ne pravda fiskalnim računima kako to zakon nalaže već im je “upravljanje gotovinom netransparentno”.

Revizori su utvrdili da je u 55,2 odsto kontrola utvrđena nepravilnost u radu poreskih registar kasa što, kako navode, ukazuje da u narednom periodu treba više pažnje posvetiti ovim provjerama “posebno ako se ima u vidu da je i dalje veoma prisutna pojava neizdavanja fiskalnih računa”. Iako Vlada vodi kampanju “PDV je tvoj novac”, kojom od građana traži da zahtijevaju fiskalne račune, nijesu uspjeli da u to ubijede svoje službenike, a ni ministre koji su odgovorni za poslovanje svog resora.

U cilju jačanja unutrašnjih kontrola i sprečavanja grešaka, DRI je preporučila da se zbog mogućih zloupotreba u raspolaganju novcem, povede računa o tome da jedno lice istovremeno ne bude odgovorno za ovlašćivanje, izvršenje, evidentiranje i kontrolu transakcija.

“Preporučuje se da se gotovinska plaćanja vrše isključivo na osnovu fiskalnih računa i da se uz račune za pravdanje putnih naloga dostavljaju i posebni izvještaji o službenom putovanju”, piše u izvještaju.

Podsjetili su budžetske jedinice da su dužne da nepotrošeni novac do posljednjeg dana fiskalne godine vrate na glavni račun trezora.

Preporučuje se da se gotovinska plaćanja vrše isključivo na osnovu fiskalnih računa i da se uz račune za pravdanje putnih naloga dostavljaju i posebni izvještaji o službenom putovanju, piše u izvještaju DRI

“Tužilaštvo je iskazalo navedenu potrošnju za potrebe službenih putovanja. Ministarstvo vanjskih poslova i evropskih integracija i Generalni sekretarijat nijesu u izvještajima iskazali ovu potrošnju i nijesu sastavili izvještaj o načinu utroška. Smatramo da korišćenje rezervi na ovaj način nije transparentno i nije u skladu sa Zakonom o budžetu i uputstvom o radu džavnog trezora”, zaključili su revizori.

Blagajna Ministarstva finansija, stoji u izvještaju, osim što vrši blagajničke poslove za Ministarstvo, podiže i opslužuje gotovinom sve potrošačke jedinice budžeta što nije u skladu sa Pravilnikom o unutrašnjoj organizaciji i sistematizaciji i sa Uputstvom o radu državnog trezora.

Utvrđeno je da je u Ministarstvu vanjskih poslova gotovinu, 25.035 eura, sa glavnog računa trezora podizala blagajnica i isplaćivala akontaciju dnevnice za službeno putovanje. U blagajni nije evidentiran povraćaj i pravdanje akontacije, niti je razduživan putni nalog po propisanoj proceduri, a isplaćeni iznos akontacije dnevnice je evidentiran kao trošak.

“U Ministarstvu ekonomije sredstva za blagajnu su po nepravilnom osnovu (poziciji) podizana i korišćena za službena putovanja, što predstavlja nenamjensko korišćenje budžetskih sredstva preko blagajne. U Ministarstvu zdravlja nije vršen popis sredstava gotovine u blagajni, dnevnik blagajne se vodi ali se isplate iz blagajne ne evidentiraju. U Ministarstvu nauke nije vršen popis gotovine u blagajni i nijesu za pravdanje putnih naloga sačinjavani izvještaji o službenom putovanju”, navodi DRI.

Blagajna pri ruci za sve i svašta

DRI je utvrdila da u Centru za stručno obrazovanje jedna osoba obavlja sva plaćanja, radi posao blagajnika, knjiži svu finansijsku dokumentaciju, izrađuje finansijske izvještaje i član je Upravnog odbora u ime zaposlenih.

I u Centru savremene umjetnosti dio isplate iz blagajne je pravdan se nefiskalnim računima, što nije u skladu Zakonom o PDV. Takođe, otkup umjetničkih djela je plaćan iz blagajne, a mogla su se kupiti i preko ličnih bankovnih računa.

“Iz blagajne treba isključiti isplate koje se mogu efikasno realizovati bezgotovinski kako bi se smanjile transakcije gotovim novcem”, preporučeno je iz DRI.

U Upravi za nekretnine su priznavali i plaćali troškove po osnovu nefiskalnih računa, a putni nalozi koji se odnose na terenski rad ne sadrže pismene izvještaje o obavljenom službenom putovanju. Sličan propust je primijećen i u Upravi policije.

Bonus video: