Država na račun taksi u julu uzela 790.000 eura

Građani dva mjeseca plaćaju po euro za postpejd brojeve telefona, kablovsku televiziju i brojila, a oni sa pripejd karticama tri mjeseca
0 komentar(a)
Ažurirano: 13.09.2012. 16:02h

Državna kasa prihodovala je 790.000 eura u julu po osnovu taksa na sim kartice i kablovsku televiziju, a u toku je obrada podataka ostvarene zarade od naplate nameta za električna brojila.

U Ministarstvu finansija nemaju podatak koliko se slilo u budžet od naplate državne takse u avgustu, najavljujući da će to saopštiti u oktobru. Vlada dva mjeseca uzima po euro građanima koji imaju postpejd brojeve telefona, kablovsku televiziju i brojila, a tri mjeseca onima sa pripejd telefonskim karticama.

Korisnici mobilnih mreža ogorčeni: Ovo je pljačka! >>>

Iz Ministarstva su naglasili da su ostvareni prihodi po osnovu sim kartica i kablovske televizije na nivou planiranih

Iz Ministarstva su naglasili da su ostvareni prihodi po osnovu sim kartica i kablovske televizije na nivou planiranih, te da isto očekuju i u slučaju električnih brojila.

Prema računici Ministarstva finansija, ima oko 1,1 milion SIM kartica, tako da se naplatom od euro po kartici mjesečno očekuje, po konzervativnom obračunu, između sedam i osam miliona eura na godišnjem nivou. Od korisnika kablovske televizije se očekuje 1,8 miliona godišnje.

Takse na električna brojila naknadno su oslobođeni primarni stanovi (oni u kojima se živi), dok će se oporezovati drugi, treći stan i vikendice. Iz Ministarstva finansija juče “Vijestima” nije stigao odogovor na pitanje koliko se novca očekuje po tom osnovu na godišnjem nivou.

Dodatno oporezivanje građana je uvedeno zbog rebalansa budžeta, odnosno nakon što su aktivirane državne garancije za kredit Kombinatu aluminijuma, kada je Dojče banci isplaćeno 23,4 miliona eura sa kamatama.

Ustavni sud se dva i po mjeseca ne izjašnjava o inicijativi 30.000 građana da se ukine Zakon o taksama, koji ocjenjuju neustavnim.

Glavni argument vlasti bio je da su takse po principu “euro po euro” bezbolnije rješenje od povećanja poreza na dodatu vrijednost, koje bi dovelo do rasta inflacije i poskupljenja brojnih proizvoda. Međutim, nije isključeno povećanje PDV-a kao krajnja mjera, posebno nakon predstojećih izbora. Bogataši su prošli bez oporezivanja luksuza.

Iz opozicionih partija, sindikalnih organizacija i NVO sektora predlagano je da uvedu progresivno oporezivanje ličnog dohotka, da budu oporezovani oni koji žive u luksuznim stanovima i vilama, voze skupocjena vozila, džipove i jahte, kupuju par obuće ili komad odjeće u vrijednosti prosječne crnogorske plate. Na te zahtjeve Vlada je ćutala.

Galerija

Bonus video: