Nezadovoljni graditelji ne mare za sezonu i goste: Hoće da grade i ljeti

Izvođenje građevinskih radova u sezoni jedna je od glavnih zamjerki turističkih poslenika; zbog toga su hotele nerijetko napuštale i cijele grupe gostiju
347 pregleda 6 komentar(a)
budva divlja gradnja, Foto: Arhiva Vijesti
budva divlja gradnja, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 27.08.2012. 08:09h

Najjače 22 crnogorske kompanije podnijele su inicijativu Ustavnom sudu Crne Gore za ocjenu ustavnosti opštinskih odluka o komunalnom redu na Crnogorskom primorju, kojim, kako su naveli, je prekršeno osnovno ustavno pravo - slobodno raspolaganje svojom imovinom.

Kako je "Vijestima" potvrđeno, građevinske kompanije, koje imaju svoje velike investicione poduhvate na primoruju, prinuđene su godišnje, u zavisnosti o kojoj se opštini radi, da obustave radove i po četiri i po mjeseca, zbog čega trpe brojne penale i imaju povećanja troškova.

Upravo činjenica da je odlukama o komunalnom redu, striktno zabranjena gradnja tokom ljeta, to su interesi građevinskog lobija sa jedne i turističke privrede sa druge strane, dijametralno suprotni.

Naime, izvođači građevinskih radova na području ekskluzivne i prve zone Budve, od 15. maja moraju da prekinu izvođenje građevinskih radova, jer se u vrijeme trajanja turističke sezone, po opštinskoj odluci zabranjuje svako otpočinjanje i izvođenje građevinskih radova.

Zabrana traje do 1. oktobra, do kada građevinska operativa u ekskluzivnoj i prvoj zoni mora da miruje. U drugoj zoni radovi moraju biti obustavljeni od 1. juna do 15. septembra, dok je taj period za treću i četvrtu zonu od 15. juna do 15. septembra. Ova odluka izuzima objekte od javnog interesa, a izvođači radova moraju dobiti dozvolu za produženje radova od nadležnog organa.

Imajući u vidu da su mnogi od nas dobili građevinske dozvole po starom zakonu, odnosno oročene na tri godine, to ukoliko gradimo u prvoj ekskluzivnoj zoni u Budvi, godišnje moramo da obustavimo radove četiri i po mjeseca, odnosno u periodu od tri godine 14 mjeseci je zabrana radova

Izvođači radova upoznati su sa granicama zona iz projektne dokumentacije, te pored obustave svih radova, dužni su da na propisan način zaštite i konzerviraju gradilišta.

"Imajući u vidu da su mnogi od nas dobili građevinske dozvole po starom zakonu, odnosno oročene na tri godine, to ukoliko gradimo u prvoj ekskluzivnoj zoni u Budvi, godišnje moramo da obustavimo radove četiri i po mjeseca, odnosno u periodu od tri godine 14 mjeseci je zabrana radova.

Upravo je to činjenica zbog koje smo i podnijeli inicijativu za ocjenu ustavnosti. Ova odluka je u suprotnosti sa zakonima koji važe u EU, a da je to tako, Hrvatska je odmah ukinula takvu odluku, koju smo mi preuzeli od njih", naveli su građevinari.

Međutim, sa druge strane izvođenje građevinskih radova u sezoni jedna je od glavnih zamjerki turističkih poslenika, a nerijetko su i cijele grupe gostiju iz hotela, na Budvanskoj rivijeri, odlazile zbog intenzivnih građevinskih radova koje su su prije dvije i po godine izvodile na zavali.

Bonus video: