Sekunda više nije minut, ali se ne zna kako će Telekom nadoknaditi štetu

Nakon Crnogorskog telekoma i ostala dva mobilna operatora, Telenor i M:tel, najavljivali su da će izmijeniti način tarifiranja poziva
9 komentar(a)
Ažurirano: 23.08.2012. 17:24h

Crnogorski Telekom je postupio po odluci Agencije za elektronske komunikacije i poštansku djelatnost (EKIP) kojom je zabranjeno tarifiranje poziva pripejd korisnicima na minut umjesto po sekundi trajanja razgovora, saopšteno je „Vijestima“ iz EKIP-a.

Telekom odnosno njegov operator T-mobile je od 1. do 8. avgusta, dok EKIP nije donio rješenje kojim se zabranjuje mijenjanje načina tarifiranja, korisnicima pripejd mobilnih kartica umjesto naplate jednog sekunda poziva naplaćivao čitav minut.

Na odluku EKIP-a Telekom je najavio žalbu, ali je „Vijestima“ rečeno da Agencija nije obaviještena da je žalba na odluku uložena.

“Odluka EKIP-a suspenduje odluku operatora, a po eventualnim žalbama korisnika Agencija će postupiti u skladu sa zakonom”, saopšteno je iz EKIP-a.

Ipak, nije objašnjeno na koji način će korisnici biti obeštećeni dok su im pozivi nezakonito skuplje obračunavani.

Nakon Crnogorskog telekoma i ostala dva mobilna operatora, Telenor i M:tel, najavljivali su da će izmijeniti način tarifiranja poziva.

Povećanje cijene poziva je samo jedan od novih udara na budžete korisnika mobilnih telefona, jer su operatori najavili da će naplaćivati čitav niz usluga koje su do sada bile besplatne. Primjer je naplata prenosa dopune sa jednog broja na drugi, naplata provjere stanja na računu, kao i vremensko ograničavanje u okviru kojeg se mora potrošiti dopunjena suma novca. EKIP je te najave ocijenio nezakonitim.

Telenor je skratio rok važenja pripejd dopuna na četiri mjeseca, “pri čemu je u toku posljednjeg mjeseca potrebno ponovo dopuniti račun”. To znači da će korisnik moći da koristi tri mjeseca svoj vaučer, a ako ga u međuvremenu ne dopuni biće mu onemogućeni i odlazni i dolazni pozivi.

Telenor je najavio da će korisnicima 069 mreže od 13. avgusta ograniči validnost pripejd dopune, tako da će korisnici koji dopune iznos do pet eura novac moći da troše narednih 30 dana, a oni koji dopune iznos veći od pet eura, narednih 90 dana.

Najmanji iznos dopune za pripejd korisnike, kako je odlučeno u Telekomu, iznosiće dva eura sa porezom na dodatu vrijednost, 10 centi sa PDV-om će se naplaćivati transfer novca i to pri svakom transferu, bez obzira na iznos.

Telenor je u aprilu sa po pet centi počeo da naplaćuje provjeru stanja na računu za sve pripejd korisnike. Usluga je do tada bila besplatna, kao i usluga prenosa novca koja će se naplaćivati 0,1 euro.

Operatori su svoje namjere obrazložili ne željom za što je moguće većim profitom, već sa “generalnom praksom u svijetu telekomunikacija”.

Odluka mobilnih operatora je nepovoljna za korisnike i dodani namet kojeg su se dosjetili već drugog mjeseca nakon stupanja na snagu Zakona o taksama. Vlada je, uz podršku Skupštine, odlučila da od 7. jula korisnici SIM kartica moraju da plaćaju takse od po euro kako bi se doprinijelo smanjenju minusa u državnom budžetu-

Galerija

Bonus video: