Morsko dobro: Prijavite ako vam iznajmljuju ležaljke i suncobran u kompletu

„Prilikom dolaska inspekcije korisnik već bude obaviješten, s obzirom da se ne radi kontrola samo jednog kupališta"
131 pregleda 15 komentar(a)
ležaljke, Foto: Arhiva Vijesti
ležaljke, Foto: Arhiva Vijesti
Ažurirano: 21.08.2012. 12:44h

Mogućnost iznajmljivanja dvije ležaljke i suncobrana jedino u kompletu na pojedinim plažama na crnogorskom primorju predstavlja prekršaj, koji bi trebalo da kažnjava nadležna Turistička inspekcija, saopšteno je iz Javnog preduzeća Morsko dobro.

Iz Morskog dobra su naveli da se turisti nerijetko žale na tu pojavu, jer i oni koji dođu sami moraju da iznajme komplet.

„Zašto oni ne daju samo jednu? Zato što su tako ležaljke pozicionirane, sa obično nekim stočićem između i mjestom za suncobran. To je nepravilnost koju bi trebalo da kažnjava nadležna Turistička inspekcija“, kazali su iz Morskog dobra agenciji Mina-business.

Oni smatraju da bi, ako ništa drugo, o tome trebalo razmisliti prilikom pisanja Pravilnika, jer jedna odredba kaže da se dvije ležaljke postavljaju na osam kvadrata, odnosno jedna na šest kvadrata.

„Znači nije u pitanju samo komplet, nego se Pravilnikom obuhvata i ta problematika u dijelu gdje se raspoređuju ležaljke. Samim tim što piše u Pravilniku, znači da i ova vrsta ponašanja kod korisnika predstavlja prekršaj“, precizirali su iz Morskog dobra.

Kupači da odmah prijave nepravilnosti

Oni su ponovo apelovali na turiste i građane da sve nepravilnosti prijave na turistički telefon 1300.

Ove sezone je, kako su podsjetili, jedna od najvećih nepravilnosti problem neoslobađanja polovine plažnog mobilijara na javnim kupalištima.

„To je nešto što se ove godine izdefinisalo kao jedan od problema kojima se ne može stati na kraj, uprkos činjenici da su turistički inspektori i predstavnici Morskog dobra svakodnevno obilazili kupališta“, saopštili su iz tog preduzeća.

„Problem je što prilikom dolaska inspekcije korisnik već bude obaviješten, s obzirom da se ne radi kontrola samo jednog kupališta"

Oni smatraju da bi najbolje bilo da kupači odmah prijave uočene nepravilnosti na turistički telefon, koji ih prosljeđuje nadležnoj inspekciji.

„Problem je što prilikom dolaska inspekcije korisnik već bude obaviješten, s obzirom da se ne radi kontrola samo jednog kupališta. Ukoliko bi se, međutim, radilo o prijavi sa konkretnim podacima, onda su u mogućnosti da zateknu stanje kakvo je kupač i prijavio“, objasnili su iz Morskog dobra.

Od ukupno 301 kupališta, njih 32 su hotelske i na njima plažni mobilijar može biti raspoređen na čitavoj površini. Svi ostali su, kako je objašnjeno, obavezni da shodno Pravilniku oslobode jednu polovinu za kupače koji žele da borave na slobodnom prostoru.

Ukoliko naiđete na prekršaje na crnogorskim plažama i želite da upozorite na njih pošaljite ih redakciji Vijesti, sa osnovnim informacijama, na reporter@vijesti.me ili portal@vijesti.me ili putem naše Facebook stranice.

Bonus video: