Morsko dobro: Iznajmljivanje plažnog mobilijara nije obavezno

Od ukupno 301 plaže, njih 32 su hotelske i na njima plažni mobilijar može biti raspoređen na čitavoj površini
131 pregleda 4 komentar(a)
Ažurirano: 15.07.2012. 16:58h

Zakupci plaža nemaju pravo da ulazak na kupalište uslovljavaju iznajmljivanjem plažnog mobilijara, saopšteno je iz Javnog preduzeća Morsko dobro čiji su predstavnici apelovali na građane i turiste da uočene nepravilnosti ili eventualne neprijatnosti prijave na turistički telefon 1300.

"Uslovljavanje ulaska na plažu iznajmljivanjem plažnog mobilijara predstavlja grubo kršenje pravila, i nadasve, loš i nedomaćinski odnos prema gostu. Apelujemo da, ukoliko neko dođe u takvu situaciju, odmah prijavi korisnika kupališta, čije se ime nalazi na informativnoj tabli na ulazu na plažu, na turistički telefon 1300", kazali su predstavnici Morskog dobra agenciji Mina-business.

Oni su dodali i da će prijava odmah biti proslijeđena nadležnoj inspeciji, dok će Morsko dobro reagovati u okviru svojih nadležnosti.

"Zabranjeni peškiri i suncobrani na plaži" >>>

Zakupci plaža ne slušaju Morsko dobro: Ležaljke i dalje u plićaku >>>

Iz Morskog dobra objasnili su da jedino na hotelskim kupalištima plažni mobilijar može biti raspoređen na čitavoj plaži. Od ukupno 301 plaže, obuhvaćene Programom organizacije kupališta u sezoni 2012, njih 32 su hotelske i na njima plažni mobilijar može biti raspoređen na čitavoj površini, na način propisan Pravilnikom.

Upozorenje posjetiocima plaže na budvanskom ostrvu Havaji (Foto: Čitalac "Vijesti")

Zakupci ostalih plaža moraju obezbijediti polovinu kupališnog prostora od plažnog mobilijara, a nepoštovanje tog pravila sankcioniše nadležna Turistička inspekcija, saopštili su iz Morskog dobra, čiji su službenici zaduženi za kontrolu terena, odnosno konstatovanje nepravilnost i procesuiraju nadležnim.

Oni su naveli i da je Morsko dobro nadležnoj inspekciji prijavilo problem neoslobađanja plovine plažnog prostora na hercegnovskom kupalištu Raffaelo, s obzirom na pritužbe građana da na toj plaži ni pet odsto prostora nije ostavljeno za kupače koji ne žele da koriste mobilijar.

"Kao što je objašnjeno, polovina plažnog prostora za ležaljke služi toj namjeni, dok na slobodnom prostoru, namijenjenom kupačima koji žele da na kupalištu borave na svojim peškirima, zakupci ne smiju postavljati ležaljke", rekli su iz Morskog dobra.

Yakupci plaža imaju pravo da na polovini plaže namijenjene za ležaljke od gostiju, koji ne koriste plažni mobilijar, traže da peškire postave na polovinu predviđenu za takav način boravka na kupalištu

Pravilnikom je, kako su kazali, predviđeno i da prostor uz more bude slobodan za normalnu komunikaciju, što važi i za slobodnu i za polovinu plaže pod ležaljkama.

Službenici Morskog dobra će, kako je najavljeno, nadležnim proslijediti i zapisnike o utvrđenim nepravilnostima na određenim plažama u Baru i Sutomoru, na kojima su zakupci ulazak uslovljavali iznajmljivanjem plažnog mobilijara.

Zakonom o turizmu je zabranjeno naplaćivanje ulaza na plaže, kao i uslovljavanje obaveznim korišćenjem plažnog mobilijara

"Ponašanje korisnika kupališta koje odstupa od propisanih pravila predstavlja prekršaj", poručili su iz Morskog dobra, koje već nekoliko godina izrađuje posebne skice za sva kupališta.

Na skicama, koje se nalaze na informativnim tablama na ulazu na kupalište, jasno je predviđeno kako bi plaža trebalo da bude organizovana.

"Tako svaki gost odmah zna na koju stranu treba da krene, ukoliko želi ili ne želi da iznajmi ležaljku", zaključili su iz Morskog dobra.

Galerija

Bonus video: