Depoziti EPCG u Prvoj veći od kapitala

Majčinski poslovni odnos EPCG, u kojem gotovo 44 odsto posjeduje italijanska kompanija A2A, sa Prvom bankom
64 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 02.07.2012. 17:59h

Prema zvaničnim podacima, Elektroprivreda Crne Gore u Prvoj banci drži najmanje 57,5 miliona eura gotovine i njenih ekvivalenata, što je za dva miliona više od ukupnog akcionarskog kapitala te finansijske institucije.

Prema posljednjem dostupnom finansijskom izvještaju Prve banke za prva tri mjeseca ove godine, ukupan iznos akcionarskog kapitala te banke je 55,4 miliona eura.

Poseban dio revizorskog izvještaja EPCG za 2011. godinu se odnosi na transakcije sa povezanim pravnim licima i u njemu se navodi da kratkoročna ulaganja, krediti, gotovina i gotovinski ekvivalenti koje EPCG ima u Prvoj banci iznose ukupno 64,5 miliona eura.

Od toga se sedam miliona odnosi na kredit koji je EPCG dala toj banci. To znači da gotovina i kratkoročni depoziti, koji se smatraju ekvivalentima gotovini i donose najmanju kamatnu stopu, iznose 57,5 miliona eura, a na to ukazuje Mreža za afirmaciju nevladinog sektora.

U izvještaju se navodi da je ukupan iznos Elektroprivredine gotovine i njenih ekvivalenata u bankama oko 80 miliona eura. Ipak, u tom dokumentu se precizira samo da se ukupno 66,3 miliona eura kratkoročnih depozita drže u Prvoj i NLB Montenegro banci, ali ne i u kojim bankama se nalazi preostali iznos gotovine. Iz EPCG je do sada saopštavano da osim u Prvoj, gdje drže gro novca, imaju depozite u NLB i Hipotekarnoj banci.

Majčinski poslovni odnos EPCG, u kojem gotovo 44 odsto posjeduje italijanska kompanija A2A, sa prvom bankom u kojem je najveći pojedinačni vlasnik brat bivšeg premijera Aco Đukanović, a i lider DPS-a Milo Đukanović ima akcije, ilustruje kredit od deset miliona eura koji je Elektroprivreda dala toj banci u martu 2010. godine. To je bila prva “investicija” partnera Vlade u EPCG, italijanskog A2A koji upravlja Elektroprivredom.

Kredit nije vraćen na uobičajen način, već je po tom osnovu EPCG učestvovala u dokapitalizaciji Prve banke, odnosno dio potraživanja po osnovu kredita je zamijenila novim akcijama Prve banke, zahvaljujući čemu je povaćala svoj vlasnički udio na oko 24 odsto.

EPCG, prema podacima Centralne depozitarne agencije (CDA), ima vlasništvo nad dvije vrste akcija Prve i to nad 19,76 odsto običnih akcija i svih preferencijalnih akcija koje je izdala Prva banka. Preferencijalne su akcije na osnovu kojih EPCG nema pravo glasa, već samo pravo na dividendu i ne mogu se konvertovati u obične akcije.

Iz EPCG nijesu odgovorili na pitanje "Vijesti" u vezi sa konverzijom potraživanja u akcije, dodajući da je najveći iznos njihovih depozita u Prvoj, jer su u toj banci među najvećim akcionarima.

"EPCG je, po osnovu kamata na oročena sredstva u bankama, od 2009. godine prihodovala 13,7 miliona eura, od čega preko 70 odsto od Prve banke", tvrde iz EPCG u zvaničnom odgovoru "Vijestima".

Ta sredstva se, saopštili su iz EPCG, mogu koristiti isključivo za izgradnju kapitalnih objekata, tvrdeći da je oko 20 miliona potrošeno u te namjene, a prilikom povlačenja tog novca “EPCG nije imala problem sa bankama”.

Galerija

Bonus video: