Damjanovićeva "ekipa" izbjegla da potpiše inicijativu protiv zakona "euro po euro"

Poslanici PzP-a su iz Skupštine izašli da potpišu inicijativu nekoliko minuta nakon što su aktivisti Građanskog fronta došli ispred zgrade
22 komentar(a)
Ažurirano: 20.06.2012. 20:18h

Predlog za pokretanje postupka ocjene ustavnosti i zakonitosti pred Ustavnim sudom zakona “euro po euro” i pravilnika zaa izračunavanje cijena struje je, na inicijativu Građanskog fronta, potpisalo je 26 poslanika crnogorskog parlamenta.

Iako je za pokretanje postupka bilo potrebno samo pet poslanika, inicijativu su potpisali poslanici svih partija osim vladajućih DPS-SDP i Bošnjačke starnke.

Od poslanika SNP-a potpisivanje su izbjegli, jer su izašli na sporedni izlaz, Aleksandar Damjanović, Nataša Vuković i Snežana Jonica.

Poslanici PzP-a su iz Skupštine izašli da potpišu inicijativu nekoliko minuta nakon što su aktivisti Građanskog fronta došli ispred zgrade. To su uradili odmah i poslanici Nove i SNP-a (Predrag Bulatović, Milan Knežević, Neven Gošović, Velizar Kaluđerović) koji su dobili aplauz okupljenih građana kada su počeli da se potpisuju.

“Po članu 150 stav 2 Ustava jedan od ovlaštenih predlagača za ocjenu ustavnosti nekog akta je najmanje pet poslanika. Mi smo našom inicijativom samo inicirali postupak i po njoj je Ustavni sud trebao tek da odluči da li će pokrenuti postupak. Za razliku od toga najmanje pet poslanika mogu direktno podnijeti predlog Ustavnom sudu i tim predlogom postupak se smatra pokrenutim”, objasnio je član Građanskog fronta Veselin Radulović.

On je rekao da bi već na narednoj sjednici Ustavno sud morao da donese odluku o predlogu koji su poslanici potpisali, a ujedno i o inicijativi koji je potpisima podržalo 30.000 građana koji traže da se ukinu najnoviji nameti. Potpisi su juče predati Ustavnom sudu.

“Dali smo rok Sudu da se do kraja mjeseca izjasni o našoj inicijativi, a nadam se već sjutra o predlogu kojim će biti pokrenut postupak”, rekao je Radulović.

Iz Ustavnog suda je saopšteno da taj sud predmete razmatra i o njima odlučuje prema redosljedu prijema, osim ukoliko se radi o onima koji imaju prioritet u razmatranju o čemu se odlučuje u svakom konkretnom slučaju.

Ćalović: Stop glasačkoj mašineriji

Direktorica MANS-a Vanja Ćalović je kazala da ni na jednom organu Skupštine nije pokušano da se zaustavi donošenje zakona “euro po euro” i ukaže da nije u skladu sa Ustavom. “Glasačka mašinerija je izglasala zakon za koji smo znali da šeteti budžetima građana i to je razlog zbog kojeg su građani rekli “ne”. Ovo je najveća i najbrža građanska inicijativa gdje smo za samo četiri dana prikupili više od 30.000 potpisa”, kazala je Ćalović.

Ona je rekla da su očekivali da Ustavni sud postupi po inicijativi iako su znali da taj sud “vrlo često ne donosi odluke u roku i one kojima bi poništtio akte nego čeka da oni isteknu i tek onda konstatuju ono što je bio problem”.

“Sud se poziva na nepostojanje rokova, na rupe u zakonu koji je usvojila ista ova Skupština koja nije odredila rok do kojeg bi Sud morao da donese odluku. To je i bio razlog zbog kojeg smo tražili tako veliki broj potpisa. Odlučili smo da ubrzamo tu proceduru potpisima poslanika”, objasnila je ona.

Gošović: Ne nadamo se previše

Lider PZP Nebojša Medojević je nakon potpisivanja kazao da ta partija u potpunosti podržava inicijativu civilnog sektora i da se nada da će Ustavni sud “konačno posle dužeg vremena prepoznati svoju ustavnu ulogu i zaštititi interese građana od namjera crnogorskih tajkuna da preko uticaja na vladajuću većinu donose zakone koji ne štite interese građana”.

Poslanik SNP-a Neven Gošović je rekao da je SNP i u postupku donošenja tog zakona u parlamentu saopštavao da se na taj način ne mogu uvoditi obaveze prema građanima.

“Podnijeli smo amandmane, zahtjev predsjedniku države da vrati taj zakon na ponovno odlučivanje jer se na taj način ne mogu uvoditi obeze prema građanima. Ustav propisuje da se samo zakonom mogu uvesti porezi i druge dadžbine građanima”, rekao je on.

Ipak, kako je kazao SNP zbog negativnog iskustva “nema neku veliku nadu” da će Ustavni sud staviti van snage sporni zakon i pravilnik.

Galerija

Bonus video: