Poreska uprava: Nije nam jasno zašto je Atlas grupa reagovala

"Poštujući principe nepristrasnosti, jednoobraznosti i pune transparentnosti u postupanju javnost će i po okončanju kompletnog postupka biti detaljno informisana o konačno utvrđenim poreskim obavezama navedenih 130 obveznika, klijenata Atlas banke"
4439 pregleda 9 komentar(a)
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić
Miomir M. Mugoša, Foto: Zoran Đurić

Poreska uprava je danas saopštila da im nije jasno zbog čega je Atlas grupa reagovala na obraćanje javnosti direktora te institucije Miomir M. Mugoše, jer kako navode poslovanje Atlas banke u predmetu kontrole e-trgovine nije bilo inspekcijskog nadzora.

Mugoša je juče između rekao da će Poreska uprava "u narednih mjesec završiti kontrolu kompanija povezanih sa elektronskom trgovinom preko Atlas banke", kao i da je "utvrđena poreska obaveza je 30 i više miliona eura".

Iz Atlas banke su na to reagovali saopštenjem u kome su između ostalog naveli da "Mugoša ne razumije da se porez plaća na proviziju, a ne na ukupan obrt".

Iz Poreske uprave su danas kazali da je Mugoša na konferenciji za medije, odgovarajući na pitanja novinara, saopštio je da je poreska inspekcija vršila nadzor 130 poreskih obveznika koji su se u proteklom perodu bavili djelatnošću elektronske trgovine, a koji su transakcije obavljali preko računa otvorenih u Atlas banci, te da su u navedenim postupcima istima utvrdili i obračunali utajene poreske obaveze u iznosu od preko 30 miliona eura.

U saopštenju se dodajE da je tada takođe saopšteno da u pojedinim slučajevima postoji bliska veza između izvršnih direktora određenih preduzeća i bivših ili sadašnjih zaposlenih u Atlas banci.

"Dakle, imajući u vidu da je iz navedenog jasno da se radi o utvrđenim utajenim poreskim obavezama klijenata Atlas banke, a ne o obavezama same banke, čije poslovanje u predmetu kontrole e-trgovine nije bilo predmet inspekcijskog nadzora, to nije jasno zbog čega se Atlas grupa javila s reagovanjem pozivajući se na međunarodne standarde u oporezivanju provizije", kazali su iz Poreske uprave.

Iz te institucije napominju da je Poreska uprava na čelu da direktorom u predmetnim postupcima, kao i svim ostalim, dosljedno primjenjivala važeće poreske propise, međunarodne standarde finansijskog izvještavanja i najbolju praksu, uz puni profesionalni i moralni integritet.

"Poštujući principe nepristrasnosti, jednoobraznosti i pune transparentnosti u postupanju javnost će i po okončanju kompletnog postupka biti detaljno informisana o konačno utvrđenim poreskim obavezama navedenih 130 obveznika, klijenata Atlas banke", zaključuje se u saopštenju Poreske uprave.

Bonus video: