Lukšić: CBCG bila neodgovorna u periodu kreditnog rasta

“To što je jedino Prva banka vidljivo koristila, kroz kredit, benefite zakona koji je predhodno usvojen, ne znači da i druge nijesu takođe bile korisnici neke od vrsta pomoći"
52 pregleda 3 komentar(a)
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Igor Lukšić, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 08.06.2012. 15:20h

To što je Prva banka vidljivo koristila benefit zakona o zaštiti bankarskog sistema 2009. godine kroz kredit, ne znači da i druge banke nijesu bile korisnici nekih od vrsta pomoći za posticaj likvidnosti, jer je u to doba dolazilo do smanjivanja depozita, kazao je premijer Igor Lukšić, u kraćem razgovoru sa novinarima nakon otvaranja Centra za mlade i omladinu u Podgorici.

On nije direktno odgovorio na pitanje “Vijesti” da li snosi dio odgovornosti zbog dešavanja u vezi Prve banke koja su dokumentovana u nizu tekstova grupe istraživačkih novinara, ako smatra da su iznijeti navodi vjerodostojni.

“Mislim da bi zapravo bio odgovoran da nismo preduzeli ništa u onom vremenu kada je finansijska kriza razorila bankarski sistem”, ocijenio je Lukšić.

On je kazao da problematičnih kredita nije bilo jedino u Prvoj banci, ali da o tome treba da pričaju “neke druge adrese”.

“Ako kao primjer uzimamo određene kredite koji su možda mimo standarda davani iz Prve banke, vjerujte da je puno toga bilo zatečeno krajem 2008. godine i u Crnogorskoj komercijalnoj banci (CKB),. Hypo banci i mislim da bi trebalo analizirati cjelokupni bankarski sektor”, naveo je Lukšić.

On smatra da treba analizirati i rad Centralne banke prije i nakon dešavanja u vezi Prve banke, aludirajući na mandat bivšeg guvernera CBCG Ljubiše Krgovića.

“Mislim da je ono što je Centralna banka radila 2007, kada nije uopšte bio suspendovan kreditni rast vrlo problematično i to je bio okidač finansijske krize u Crnoj Gori. Rast od 170 odsto kreditne mase je bio problem a sa druge strane sve ono što je rađeno od 2009. pa na ovamo da je bila jedna razumna politika koja je dovela do toga da je naš bankarski sektor sada stabilan, da je u prosjeku u odnosu na region najmanje nekvalitetnih kredita u ovom trenutku i da definitivno ide u pravcu oporavka”, kazao je Lukšić.

Dodao je da cijeni “onaj napor koji je učinjen u smislu činjenja transparentnosti svega što se dešavalo zato što se sada pokazuje kako nešto je prije nekoliko godina bilo problem više nije problem”.

“Treba afirmisati tezu da je zahvaljujući vrlo posvećenom radu Ministarstva finansija i Centralne banke nakon 2009.godine. Crna Gora danas prilično koristi aranžmane za Svjetskom bankom i slijedi da će ta finansijska institucija dati garanciju za naše zaduženje. Tome u prilog ide i zadržavanje kreditnog rejtinga”, kazao je premijer.

Bonus video: