Radončić prodaje Avaz, Pobjeda na cjedilu

Ukoliko Avaz bude prodat nakon pregovora, novi vlasnik imati ista prava i obaveze koje su preuzete ugovorom sa Vladom
4 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Arhiva "Vijesti"
Pobjeda, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 08.06.2012. 07:45h

Privatizacija Pobjede mogla bi biti dodatno komplikovana, jer je biznismen i političar Fahrudin Radončić najavio prodaju Avaza usred pregovaračkog procesa sa Vladinom Tenderskom komisijom o kupoprodaji crnogorskog preduzeća.

Fahrudin Radončić najavio prodaju Dnevnog avaza >>>

Obnovljeni pregovori Tenderske komisije i Avaza počeli su u ponedjeljak, a trebalo bi da budu nastavljeni tokom naredne sedmice. Pregovori za Pobjedu su počeli u januaru ove godine. Sve bi, međutim, moglo da se oduži najavom da će Avaz, zbog političkog angažmana njegovog vlasnika, biti prodat. Pregovori za Pobjedu su počeli u januaru ove godine.

Radončić je lider stranke Savez za bolju budućnost Bosne i Hercegovine (BiH) i budući ministar sigurnosti. On je turskoj agenciji Anadolija najavio da će prodati Avaz da bi i medij, ali i njegova stranka „bili rasterećeni cijele priče“.

"Definitivno idemo u smjeru prodaje Avaza. Ako u vlasti budem dvije, četiri ili šest godina, želim da se isključivo bavim time kako da razvijam i gradim BiH", rekao je Radončić.

U Tenderskoj komisiji za privatizaciju Pobjede juče nije bilo moguće dobiti odgovor kako bi se promjena vlasništva u Avazu, ako do toga dođe tokom pregovaračkog procesa, odrazila na ishod tendera.

Iz Savjeta za privatizaciju „Vijestima“ je saopšteno da bi se u slučaju da novi vlasnik ne bude želio da preuzme Pobjedu naplatila garancija za ponudu i pregovori bi se proglasili propalim.

Iz Savjeta objašnjavaju da će, ukoliko Avaz bude prodat nakon pregovora, novi vlasnik imati ista prava i obaveze koje su preuzete ugovorom sa Vladom.

„Pregovara se sa kompanijom, a ne pojedincem, osim ako tenderom u tom smislu nijesu navedena ograničenja“, rekli su iz Savjeta.

Ukoliko Avaz bude prodat nakon pregovora, novi vlasnik će imati ista prava i obaveze koje su preuzete ugovorom sa Vladom

Najveći problem su dugoročne kreditne obaveze Pobjede u iznosu od 6,47 miliona eura, bez kamata, koje bosanska kompanija neće da preuzme. Pošto je Vlada dala garancije za kredite, taj trošak bi, kao i mnogi drugi, pao na teret građana - poreskih obveznika.

Iz Vlade odbijaju da saopšte dokle se stiglo u pregovorima, sa napomenom da „zbog interesa privatizacije“ neće otkrivati detalje sve dok se razgovori ne okončaju.

Pobjeda je 2011. završila minusom od 1,8 miliona eura, a za tri mjeseca ove godine, prema podacima koje je otkrio Avaz, ostvarila je gubitak od 670.000 eura. Ukupni gubitak preduzeća je 21,56 miliona, što je tri miliona više od procijenjene vrijednosti cijele kompanije.

I WAZ u igri

Radončić je izjavio da su za Avaz već stigle ponude od raznih, kako je ocijenio, referentnih svjetskih kompanija koje žele da ga kupe.

Radončić je posebno istakao zainteresovanost njemačkog medijskog giganta WAZ i austrijske medijske grupe Štirija, koji imaju ili su imali vlasništvo u crnogorskoj dnevnoj štampi, ali i nekoliko turskih medijskih kompanija i domaćih investitora. WAZ je bio zainteresovan za Pobjedu, ali je odustao od kupovine zbog nagomilanih dugovanja.

Bonus video: