Na vagi: Dnevni avaz hoće-neće da preuzme Pobjedu

Avaz je za 86 odsto državnih akcija nudio euro, pa je poboljšao ponudu na 100.000 eura
63 pregleda 0 komentar(a)
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Pobjeda, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 05.06.2012. 07:47h

Pregovori Vladine Tenderske komisije i sarajevskog Avaza o privatizaciji Pobjede juče su nastavljeni u Podgorici, a očekuje se da za desetak dana bude poznato hoće li kompanija Fahrudina Radončića preuzeti državno preduzeće.

Prema nezvaničnim saznanjima, navodno su i dalje problem dugoročne obaveze državnog glasila koje potencijalni investitor ne želi da preuzme.

Radi se okreditima Pobjede od oko 6,47 miliona eura, za koje je žirirala Vlada. Sa kamatama, ukupna obaveza iznosi oko 7,7 miliona.

Iz Avaza su saopštili da nemaju namjeru da preuzimaju obaveze kompanije za koje je garanciju dala država.

Izvor "Vijesti" iz Vlade kaže daje traženo da Avaz poboljša finansijski dio ponude.

Avaz je za 86 odsto državnih akcija nudio euro, pa je poboljšao ponudu na 100.000 eura. Za investicije u štampoariju 2,5 miliona umjesto prvobitnih 2,1 milion, a za socijalni program 1,68 miliona. Za izgradnju stambeno-poslovnog objekta, koji bi zamijenio sadašnju zgradu preduzeća koje je godinama u gubicima, nudi preko devet miliona eura.

Iz Vlade su nakon sastanka saopštili da su pregovori nastavljeni, ali da do njihovog okončanja neće saopštavati detalje, zbog "interesa procesaprivatizacije".Nije međutim, jasno kako će riješiti problem sa kompanijom koja je od 2004. godine nezakonito u državnom vlasništvu.

Pobjeda je prošlu godinu zaključila sa minusom od 1,8 miliona eura, a procjene za prva tri mjeseca pokazuju dodatni gubitak od preko 670.000 eura. Ukupan gubitak dostigao je vrtoglavih 21,56 miliona, tri miliona više od procijenjene vrijednosti cijele kompanije.

Bonus video: