Njemci nude formiranje preduzeća za upravljanje KAP-om

I potencijalni menadžment i predsjednik Skupštine mišljenja su da KAP treba da pređe u državno vlasništvo
23 komentar(a)
Ažurirano: 06.06.2012. 19:11h

Njemačka kompanija Monako rizorts ponudila je da zajedno sa državom i radnicima Kombinata aluminijuma (KAP) formiranje novog preduzeća koje bi upravljalo Kombinatom, saopšteno je nakon sastanka predstavnika te kompanije sa predstavnicima Skupštine Crne Gore i Sindikatom KAP-a."Predstavnik potencijalnog partnera izjavio je da je uvjeren da je alumunijumska industrija u Crnoj Gori dugoročno održiva, uz uslov da funkcioniše kao jedinstveni sistem koji bi obuhvatao korišćenje boksita iz domaćih izvora, aktiviranje proizvodnje glinice, primarnog alumijuma i drugih proizvoda većeg stepena obrade. Takođe je ukazao na mogućnost da Metalcorp Group u Crnoj Gori formira razvojno-istraživački centar za sve njihove projekte u svijetu vezane za boksit, glinicu i primarni aluminijum", saopšteno je iz Kabineta predsjednika Skupštine Ranka Krivokapića.Krivokapić je, kako se dodaje, upoznao sagovornike da će se sjutra na plenarnoj sjednici održati rasprava o realizaciji Zaključaka Skupštine o KAP-u i da se od Vlade Crne Gore očekuje preduzimanje konkretnih poteza i odgovornosti na način kako je zadužena zaključcima.

Predstavnik potencijalnog partnera izjavio je da je uvjeren da je alumunijumska industrija u Crnoj Gori dugoročno održiva

Vlada nije ispunila zahtjeve

On je podsjetio da je Skupština Crne Gore 29. februara 2012. godine donijela Zaključke o KAP-u, "ali da Vlada u protekla tri mjeseca nije ispunila niti jedan od osnovnih zahtjeva koji proizilaze iz Zaključaka, prvenstveno misleći na raskid saradnje sa CEAC-om, što je preduslov za bilo koji dalji korak u svjetlu rješavanja sudbine KAP-a"."Svako dalje odlaganje raskida saradnje sa dosadašnjim partnerom ozbiljno ugrožava kako funkcionisanje samog KAP-a, tako i ukupnog finansijskog sistema države Crne Gore. Nesagledive su posljedice nepoštovanja osnovnih obaveza utvrđenih Zaključcima Skupštine Crne Gore po ukupnu ekonomsku i socijalnu stabilnost države", prenijet je stav Krivokapića u saopštenju.

Rade Krivokapić: Ne trebaju nam upravljači već investitoriPredsjednik Sindikata KAP-a, međutim, smatra da KAP-u nije potrebna pomoć u upravljanju, što su ponudili Njemci, već konkretne i velike investicije.“Nama su potrebni veliki investitori, jer preduzećem mogu upravljati i stručni ljudi iz KAP-a, kao i oni koji u njemu rade 40 godina«, rekao je Rade Krivokapić nakon sastanka sa predstavnicima njemačke kompanije i predsjednikom Skupštine.

Na sastanku je, kako prenosi agencija Mina biznis, konstatovano i da bi prelazak KAP-a u ruke države bilo najbolje rješenje za tu kompaniju, kao i da će o budućem rukovođenju podgoričkom fabrikom odlučivati Skupština na sjutrašnjoj sjednici."Skupština će odlučiti da li će za upravljanje KAP-om biti angažovana njemačka firma ili domaća pamet. Tražili smo od predsjednika Skupštine da se ta odluka donese što prije, jer je KAP u takvom stanju da se ne može još dugo čekati", naveo je Rade Krivokapić, ocjenjujući da ne postoji drugo rješenje pored onog da se KAP vrati u ruke države.

TV prilog: Jelena Vuković

Galerija

Bonus video: