Direktori plaćeniji od premijera, plata ne zavisi od uspjeha firme

Plate direktora državnih kompanije ne zavise od učinka, a većini su primanja veća od predsjednika Vlade i države
7 komentar(a)
Ažurirano: 04.06.2012. 13:11h

Činjenica je da izvršni direktori i predsjednici odbora direktora u svim državnim preduzećima, bez obzira da li su firmu na čijem su čelu odveli u bankrot ili ostvaruju profit, primaju plate od po nekoliko hiljada eura.

Izvršna direktorica Plantaža, profitabilnog državnog preduzeća, Verica Maraš mjesečno zarađuje više od 7.300 eura, i to samo po tom osnovu, ali i direktor Montenegro erlajnsa, firme koja posluje u minusu i kojoj pomaže država u oslobađanju PDV-a na gorivo, davanju garancija na kredite i smanjenjem aerodromskih taksi, Zoran Đurišić na tom mjestu zarađuje 4.110 eura.

Đurišić ne prijavljuje Komisiji za sprečavanje konflikta interesa svoju zaradu, ali je ona evidentirana u kartonu njegove supruge, ministarke odbrane Milice Pejanović-Đurišić.

Koliko prima predsjednik Borda direktora Plantaža ekonomista Veselin Vukotić ne zna se jer ni on ne prijavljuje svoju zaradu.

Za generalnog sekretara Unije slobodnih sindikata (USS) Srđu Kekovića izuzetno visoke zarade u firmama u kojima država ima udio, su iznenađujuće i nelogične zbog ogomne ekonomske krize u kojoj se Crna Gora nalazi, ali i podatka da menadžeri u tim preduzećima imaju veću platu od predsjednika Vlade ili države.

“Pored plata oni u bordovima dobijaju ogromne apanaže. To je nelogično i potpuno je opravdana odluka Vlade da se tome stane na kraj. USS je za smanjenje zarada kada su u pitanju plate koje se finansiraju iz budžeta. Tražili smo da se te zarade preispitaju i limitiraju na 1.100 eura i to je jedna od stavki Sporazuma o zaradama zaposlenih u javnom sektoru”, kazao je Keković.

U štampanom izdanju pročitajte koliko zarađuju direktori EPCG, Rudnika uglja, Pošta, a koji to direktori nisu dostavili svoje imovinske kartone. Pročitajte koje firme posluju u plusu, a koje u minusu, i u kakvom su odnosu plate njihovih direktora sa uspjehom preduzeća.

Galerija

Bonus video: