Skupština usvojila rebalans budžeta za 2012.

Garancije države za KAP koje su u iznosu od 170 miliona eura sa kamatama glavni su razlog zbog čega je rađen rebalans budžeta
12 komentar(a)
KAP kombinat, Foto: Luka Zeković
KAP kombinat, Foto: Luka Zeković
Ažurirano: 24.05.2012. 14:13h

Skuština je usvojila rebalans budžeta za 2012. godinu glasovima vladajuće koalicije, dok je opozicija bila protiv.

Glasao je 71 poslanik od čega je 45 bilo za (DPS, BS, SDP) , protiv su bila 24 poslanika opozicije ( SNP, Nova i PZP), dok su uzdržani bili u klubu albanskih partija (dva poslanika).

Opozicija je ocijenila da je rebalans posljedica loše vođene ekonomske politike u proteklom periodu zbog čega neko od kreatora tog stanja mora personalno odgovarati, a tražili su ostavku Vlade i redefinisanje poreske politike.

Garancije države za KAP koje su u iznosu od 170 miliona eura sa kamatama glavni su razlog zbog čega je rađen rebalans budžeta.

Rebalansom je predviđeno da se umjesto prvobitno planiranih 230 miliona eura država zaduži 308 miliona kako bi servisirala sve svoje potrebe.Ostavljena je mogućnost da se iznos zaduženja poveća iznad 308 miliona u slučaju da država bude morala izmiriti , umjesto ruskih partnera u KAP-u, kredite za koje je garantovala kod mađarske OTP banke (42 miliona) i ruske VTB banke (60 miliona).

Vlada je već platila 23 miliona za KAP švajcarsakoj Kredit svis banci, što je taman iznos koji se rebalansom očekuje na prihodnoj strani. U odnosu na budžet, rebalansom su uvećani i primici i izdaci za 29,7 miliona eura, a to je rezultat dodatnih zaduženja koje će građani morati da plate.

Garancije države za KAP koje su u iznosu od 170 miliona eura sa kamatama glavni su razlog zbog čega je rađen rebalans budžeta.

Bonus video: