Zaposlenost u Crnoj Gori: Sjever tone, rastu Podgorica i Budva

Ono što je zabrinjavajuće je nastavak regionalne nerazvijenosti, ogromne razlike u broju zaposlenih i odseljavanja iz siromašnih opština
142 pregleda 0 komentar(a)
Trg Republike, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Trg Republike, Podgorica, Foto: Arhiva "Vijesti"
Ažurirano: 28.04.2012. 08:30h

Ukupan broj zaposlenih u martu, prema podacima Zavoda za statistiku Monstata, iznosio je 162.569 i bio je za 2,3 odsto veći nego u istom mjesecu prošle godine.

Ono što je zabrinjavajuće je nastavak regionalne nerazvijenosti, ogromne razlike u broju zaposlenih i odseljavanja iz siromašnih opština.

Podatak koji na najbolji način ilustruje regionalne razlike je taj da u Budvi, koja ima 19 hiljada stanovnika i sedam hiljada domaćinstava, u martu ima 10.555 zaposlenih, a Bijelo Polje sa 46 hiljada stanovnika i 13 hiljada domaćinstava ima 6.985 zaposlenih. To znači da domaćinstvo u Budvi prosječno ima jednog i po zaposlenog, a u Bijelom Polju tek svako drugo domaćinstvo ima jednog zaposlenog. Bijelo Polje ima skoro isti broj zaposlenih kao i prije godinu, dok je u Budvi ta brojka veća za osam odsto ili 821 radnika.

Za Budvom zaostaje i nekadašnja metropola crnogorskog turizma - Ulcinj. Iako ima dvije hiljade stanovnika više od Budve, u Ulcinju ima dva i po puta manje radnika - 4.073.

Zaposlenošću se ne može pohvaliti ni prijestonica Cetinje koja ima 16,7 hiljada stanovnika, 5,7 hiljada domaćinstava, a 3.695 radnika ili za 130 više nego godinu ranije.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: