Takse i za kafiće u kojima može da se puši

Mjera štednje predviđa uzimanje po jednog eura od građana za SIM kartice, priključak kablovske televizije i električna brojila, a najugroženiji građani građani biće oslobođeni
0 komentar(a)
Pušenje, cigare, Foto: Boris Pejović
Pušenje, cigare, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 27.04.2012. 09:44h

Ministarstvo finansija prezentovalo je juče mjere koje je Vlada usvojila u cilju ostvarivanja daljih ušteda (smanjenja državne potrošnje) i povećanja budžetskih prihoda.

Kada se saberu sve uštede i prihodi od novih taksi dolazi se do brojke od 1,9 miliona eura mjesečno, a ukoliko Skupština, Predsjedništvo, agencije, javne ustanove i preduzeća prihvate predloge Vlade uštede će biti veće.

Mjera štednje predviđa uzimanje po jednog eura od građana za SIM kartice, priključak kablovske televizije i električna brojila, a najugroženiji građani građani biće oslobođeni tog nameta.

Uz to, jedan euro će se uzeti od ugostiteljskih objekata u kojima se mogu konzumirati duvanski proizvodi. Ta mjera će se sprovesti na način da će se uvesti taksa koju će plaćati vlasnici, odnosno korisnici prostora za upotrebu duvanskih proizvoda, a prije toga Ministarstvo zdravlja treba da izmijeni Zakon o ograničavanju upotrebe duvanskih proizvoda.

"Po osnovu svih taksi dobiće se 1,2 miliona eura mjesečno", rekli su u Ministarstvu finansija.

Prema podacima Agencije za elektronske komunikacije u prošlom mjesecu je bilo aktivno 1,1 milion mobilnih telefona, od toga 800 hiljada kao pripejd i 293 hiljade postpejd brojeva, dok pretplatnika kablovske televizije ima 123 hiljade, dok elektronskih brojila ima 386 hiljada.

Prema predlogu Vlade telekomunikacione kompanije i EPCG će takse plaćati unaprijed a one će taj novac refundirati kada građani i preduzeća plate račune.

Bonus video: