Šta se dešava sa Kooperativa klanicom u Pljevljima?

Za lična primanja do aprila 2011. radnicima zadruge se duguje preko 350.000 eura
205 pregleda 0 komentar(a)
Kooperativna klanica, Foto: Goran Malidžan
Kooperativna klanica, Foto: Goran Malidžan
Ažurirano: 16.03.2012. 17:43h

Zaposleni u pljevaljskoj Zemljoradničkoj zadruzi Kooperativa klanica zatražili su od Ministarstva poljoprivrede i ruralnog razvoja i drugih nadležnih institucija u državi i Opštini da zaštite imovinu Zadruge zbog problema u kojima se nalazi već duži niz godina.

Zadruga raspolaže sa oko 450 hektara obradivog i neobradivog zemljišta, 50 hektara šuma, a vlasnik je i upravne zgrade, klanice sa pratećim objektima i tri poslovna prostora u Sarajevu.

Jedan od radnika i predsjednik Upravnog odbora Miloje Golubović tvrdi da od obustave stečajnog postupka 2005. godine pa do danas informaciju o poslovanju Zadruge niko nije podnosio.

"Trenutno, Zadruga, nema ni zvanično odgovorno lice koje bi je predstavljalo i zastupalo, radnu knjižicu je nemoguće zaključiti, a zdravstvenu knjižicu odavno ne možemo ovjeriti. Skuština nije u stanju da donosi odluke", rekao je Golubović.

Radnici su primali minimalni lični dohodak od decembra 2006. do maja 2009. godine.

Za lična primanja do aprila 2011. radnicima se duguje preko 350.000 eura

Od tog datuma do aprila 2011. godine nije rađen obračun.

Za lična primanja do aprila 2011. radnicima se duguje preko 350.000 eura.

U Kooperativi klanica zaposleno je 18 radnika od kojih samo dvoje nijesu zadrugari.

Prijave podnijete još 2007.

Inspektor rada svojim rješenjem od 20. 9. 2011. godine zabranio je rad Zadruge, zbog neisplaćenih doprinosa za penzijsko-invalidsko osiguranje.

Još 2007. petnaestak zadrugara podnijelo je prijavu policiji zbog nepravilnosti u vezi sa izborom v. d. direktora, nezakonitom registracijom Zadruge, i njenim nezakonitim poslovanjem.

"Ne bi radnici i zadrugari tražli svoja prava preko ovih državnih institucija da je rukovodstvo Zadruge odgovaralo na brojne zahtjeve koje su podnosili, ne dozvoljavajući radnicima i zadrugarima da izvrše uvid u poslovanje Zadruge. V.d. direktor Zadruge 2007. godine je poništio konkurs za izbor direktora, kada je vidio da su se prijavili kandidati koji imaju višu školsku spremu od njegove. Obavljao je funkciju v. d. direktora, sve do 27. 11. 2010. godine, kada je sam sebe smijenio i otišao u invalidsku penziju, svjestan da Zadruzi slijedi likvidacija. Zadrugari su 30. 4. 2011. godine izabrali novog v.d. direktora i organe upravljanja sa zadatkom da utvrde stanje Zadruge i informišu Skupštinu. Organi Zadruge iz prethodnog saziva nisu došli na sastanak Skupštine, kao ni na ranije zakazane sastanke. V. d. direktor je u svojoj informaciji izjavio da nije moguće utvrditi knjigovodstveno, kao ni stvarno stanje Zadruge zbog nepotpune dokumentacije", ističe Golubović.

Skupština zakazivana sedam puta

Golubović tvrdi da su Upravni odbor i v.d. direktora pokušali kroz izmjene osnovnih akata da nađu izlaz iz postojećeg stanja, ali da zbog nedostatka kvoruma na skupštinama Zadruge to nije bilo moguće sprovesti. Skupšina je zakazivana sedam puta.

"Skoro svi rukovodioci lokalne samouprave upoznati su sa stanjem u Zadruzi. Sastanku Upravnog odbora, na kojem se raspravljalo o problemima, prisustvovali su sekretar za privredu Opštine i predsjednik Zadružnog saveza Crne Gore, a nisu se odazvali predstavnici Ministarstva poljoprivrede. Na istom sastanku v. d. direktor je izjavio da je 22. 2. 2011. godine podnio neopozivu ostavku zbog nepostojanja zakonskih uslova za obavljanje dužnosti direktora, niti bilo kojih uslova za rad Zadruge", rekao je Golubović.

Bonus video: