MMF traži otpuštanja, veće poreze i manje plate i penzije

Katnić je rekao da je škakljivo pitanje dalje smanjenje zarada i broja zaposlenih jer je to povezano ne samo sa fiskalnim , nego i socijalnim efektima
0 komentar(a)
Ažurirano: 06.03.2012. 19:23h

Vlada bi trebalo da manjak u državnoj kasi koji je glavni razlog za povećanje javnog duga nadoknadi kroz povećanje poreza, smanjenje plata, broja zaposlenih, penzija i preispitivanje socijalnih davanja – preporučio je šef misije MMF- a za Crnu Goru Gervin Bel.

MMF je ocijenio da je Vlada postigla napredak u smanjenju rashoda u budžetu ( 2,7 odsto BDP -a u 2011. godini), ali da to nije dalo veliki rezultat jer je istovremeno došlo do značajnog aktiviranja državnih garancija za Željezaru, te da se isti scenario može ponoviti i u 2012. godini u kojoj će crnogorska ekonomija prema procjeni MMF -a zabilježiti nultu stopu rasta.

TV Vijesti, Ana Manojlović

"Zato je važno da se neke mjere brzo usvoje kako bi se pomogli ciljani rezultati koje je Vlada zacrtala i koji su dobri", rekao je Bel na zajedničkoj konferenciji za novinare sa ministrom finansija Miloradom Katnićem i guvernerom CBCG Radojem Žugićem.

Katnić je ponovio raniji stav Vlade da je ona zacrtala da zadrži konkurentan poreski sistem naročito direktnih poreza.

Katnić je ponovio raniji stav Vlade da je ona zacrtala da zadrži konkurentan poreski sistem naročito direktnih poreza

"Posebno povećanje poreza na dohodak i dobit jer to može poslati pogrešan signal investitorima, ugroziti konkurentnost i imati negativne posledice na ukupnu ekonomiju", istakao je Katnić.

On je rekao da je škakljivo pitanje dalje smanjenje zarada i broja zaposlenih jer je to povezano ne samo sa fiskalnim , nego i socijalnim efektima.

"Treba da budemo pažljivi kada je u pitanju definisanje tih mjera", istakao je Katnić, dodajući da će preispitati budžetske prihode rashode u ovoj godini ,ali da to ne mora da znači nužno rebalans budžeta.

Bonus video: