Skoro 3.000 preduzeća moglo bi biti izbrisano iz baze blokiranih računa

Prema planu CBCG bi mjesečno objavljivala imena firmi, iznos i vremenski period blokade za firme čiji su računi blokirani
202 pregleda 0 komentar(a)
Zorica Kalezić Bojana Bošković, Foto: Savo Prelević
Zorica Kalezić Bojana Bošković, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 02.03.2012. 10:33h

Od 15.492 preduzeća čiji su računi blokirani 2.915 bi se moglo izbrisati iz baze blokiranih računa čime bi se dugovanja smanjila za 25 miliona eura, kazala je savjetnik glavnog ekonomiste CBCG Zorica Kalezić.

To su preliminarni podaci do kojih je došla radna grupa sastavljena od CBCG, Ministarstva finansija i Privrednog suda zadužena da uradi analize statistike blokiranih firmi, objavljivanja njihovih spiskova i mogućnosti uvođenja automatskog stečaja u domaće zakonodavstvo, a koji su saopšteni na današnjoj konferenciji za novinare.

Prema poslednjim podacima na kraju januara ukupni iznos duga po osnovu koga je izvršeno blokiranje računa iznosio je 380,4 miliona eura.

Pomoćnik ministara finansija Bojana Bošković kazala je da su pripremili izmjene i dopune zakona o platnom prometu koje će po hitnom postupku uputiti Vladi na razmatranje, a koje treba da omoguće CBCG da objavi imena blokiranih firmi.

Prema planu CBCG bi mjesečno objavljivala imena firmi, iznos i vremenski period blokade za firme čiji su računi blokirani po osnovu prinudne naplate u iznosu većem od 10.000 eura i uz uslov da blokada računa traje duže od 30 dana.

"Očekujemo da bi Vlada u naredih mjeseca dana mogla da usvoji izmjene i dopune zakona o platnom prometu, a i od Skupštine bi tražili hitno proceduru za usvajanje", kazala je Bošković.

Kalezić je objasnila da su uradili kriterijume za objavljivanje podataka o nelikvidnim firmama čiji su računi blokirani duže od mjesec dana i u iznosu većem od 10.000 eura.

"Kriterijum dužina trajanja blokade je vezan za član 12 zakona o stečaju gdje se smatra da se može pokrenuti stečaj u preduzeću ukoliko je obustavio sva plaćanja u periodu od 30 dana. Drugi kriterijum je prosječna analiza zaduženosti privrednog sektora, veličina imovine i iznos koji imaju na računima i cifra od 10.000 eura zadovoljiva sva tri kriterijuma", objasnila je Kalezić, dodajući da će po abecednom redu objavljivati podatke kako bi se obezbijedio što veći nivo transparentnosti.

Radna grupa do kraja juna treba da završi analizu opravdanosti uvođenja automatskog stečaja.

Bonus video: