Jugopetrol: Nećemo snositi štetu zbog blokade poskupljenja goriva

Vlada je tu odluku donijela u skladu sa svojim ovlašćenjima, i nama tu nema šta da se sviđa ili ne
0 komentar(a)
Jugopetrol pumpa, Foto: Zoran Đurić
Jugopetrol pumpa, Foto: Zoran Đurić
Ažurirano: 14.02.2012. 10:28h

Kotorski Jugopetrol neće trpjeti štetu zbog odluke Vlade da poništi za danas planirano povećanje maloprodajnih cijena goriva, kazao je juče izvršni direktor te kompanije Janis Gerulanos, dodajući da ipak nije dobro “kršiti raniji dogovor o modelu formiranja cijena”.

Danas je trebalo da poskupe sve vrste goriva u Crnoj Gori, na talasu opšteg rasta cijena nafte i naftnih derivata na svjetskim tržištima, i to za jedan cent za benzin i tri centra za dizel gorivo po litru. Premijer Igor Lukšić, međutim, posebnom odlukom je spriječio poskupljenje, zbog teške situacije prouzrokovane nevremenom.

"Vlada je tu odluku donijela u skladu sa svojim ovlašćenjima, i nama tu nema šta da se sviđa ili ne. Poštujemo tu odluku, iako mislimo da je najlakše bilo to svaliti na leđa Jugopetrola. Nadamo se da ćemo se dogovoriti sa Vladom oko svih pitanja", naveo je Gerulanos, dodajući da su brojne državne i vladine institucije i preduzeća dužne Jugopetrolu značajan iznos.

"Samo dug državne aviokompanije Montenegro erlajns je dostigao 1,65 miliona eura i oni sad pokušavaju da plate gorivo preuzeto u novembru prošle godine. U pitanju je kompanija koja ima sedam aviona, 42 pilota, više stotina zaposlenih i koja više mjeseci održava letove 6-7 puta nedjeljno", naveo je Gerulanos.

On nije precizno odgovorio na pitanje da li će Jugopetrol od Vlade tražiti naknadu štete zbog blokade poskupljenja.

Gerulanos podsjetio da su brojne državne i vladine institucije i preduzeća dužne Jugopetrolu značajan iznos.

"Ono što je bitno, mi nećemo snositi štetu. Ono što želim da poručim jeste da smo mi dobri momci, a ne loši i da želimo da pomognemo Vladi u ovim teškim danima", dodao je Gerulanos.

On je rekao da Jugopetrol ne može ni na koji način uticati na maloprodajne cijene goriva u Crnoj Gori, jer se ona obračunava na osnovu precizne formule, kretanja cijena nafte i naftnih derivata na stranim tržištima i valutnog odnosa američkog dolara i eura.

Gerulanos je, komentarišući činjenicu da se svako povećanje cijena vezuje za Jugopetrol, naveo i da iznosi akciza za gorive čine značajan dio maloprodajne cijene. Prema posljednjim podacima, od ukupno 1,38 eura koliko košta litar benzina BMB 95, 45,9 centi čini akciza. Od litra eurodizela, koji košta 1,28 eura, 35 centi ide u državni budžet.

Predstavnici Jugopetrola su upozorili da cijene nafte na međunarodnim tržištima konstantno rastu

"Naša bruto marža je takođe precizno utvrđena uredbom o formiranju maksimalnih maloprodajnih cijena i iznosi 6,3 centa za benzine a 6,4 centa za dizel gorivo", dodao je Gerulanos.

On je naveo da eventualna promjena formule i uredbe koja precizira model formiranja maloprodajnih cijena mogla da utiče na troškove, ali da bi dalja liberalizacija tržišta dovela do povećanja cijena, a ne smanjenja.

Predstavnici Jugopetrola su upozorili da cijene nafte na međunarodnim tržištima konstantno rastu, pa je u posljednjih 15 dana jedna tona dizela za uvoz koštala 964 američka dolara, a u posljednji petak je premašila 1.000 dolara. Tona bezolovnog benzina na stranim tržištima skočila je sa 1.026 dolara po toni, koliko je koštala 27. januara, na 1.041 dolar 12. februara.

Bonus video: