Crna Gora i Albanija jedine u Evropi nemaju Mekdonalds

Za dolazak Mekdonaldsa su lobirale i određene službe američke ambasade u Podgorici, ali ni to nije pomoglo
256 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 13.02.2012. 08:32h

Najpopularniji svjetski lanac restorana brze hrane, Mekdonalds je otvaranjem restorana u Bosni i Hercegovini zatvorio fazu širenja u Evropi, a Crna Gora i Albanija su jedine evropske zemlje u kojima se ne jede bigmek ili čizburger.

Prema saznanjima “Vijesti” u evropskom centru Mekdonaldsa u Ženevi ne razmišljaju o otvaranju restorana u Crnoj Gori, zbog procjene da im to ne bi bilo isplativo.

Za dolazak Mekdonaldsa su lobirale i određene službe američke ambasade u Podgorici, ali ni to nije pomoglo.

Ključni faktori koji se razmatraju za otvaranje objekata Mekdonaldsa je veličina tržišta i cirkulacija ljudi. Izgleda da nijednu od tih kriterijuma Crna Gora nije ispunila.

Mekdonalds je u Crnoj Gori bio na kratko prisutan u Podgorici i Budvi 2004. godine, na privremenim štandovima, ali su se ubrzo povukli.

U svijetu dnevno usluži 60 miliona gostiju

Prvi Mekdonaldsov restoran u bivšoj Jugoslaviji otvoren je 1989. godine na beogradskom trgu Slavija, a nakon raspada SFRJ, tokom 90-ih godina prošlog vijeka otvorene su i filijale u Hrvatskoj i Sloveniji. Najmlađi restoran te franšize otvoren je sredinom prošle godine u Sarajevu.

Prvi Mek na autoputu na prostoru bivše Jugoslavije nalazi se kod Velike Plane u Srbiji.

Danas Mekdonalds ima preko 31 hiljadu restorana u više od 120 zemalja svijeta, a procjena je da se u njima dnevno usluži skoro 60 miliona gostiju.

U Mekdonaldsovim restoranima se prvenstveno prodaju hamburgeri, piletina, pomfri, milkšejkovi i bezalkoholna pića. Posao je počeo 1940. godine, kada su braća Dik i Mek Mekdonald u Kaliforniji otvorili prvi restoran. Njihov sistem brze usluge je 1948. godine postao standard na kojima posluju svi moderni restorani brze hrane.

Uspješnim i brzim širenjem Mekdonaldsa, kompanija je postala jedan od glavnih simbola globalizacije, pa time i meta antiglobalističkih aktivista. Sastojci hrane koji nude Mekdonaldsovi restorani često su predmet rasprave o gojaznosti, korporativnoj etici i odgovornosti prema potrošačima. To, međutim, nije uticalo na njegovu popularnost, pa su Mekdonaldsovi restorani popularni širom planete.

Premjestili centralu iz Londona u Ženevu

Sjedište Mekdonaldsa za Evropu je do 2009. godine bilo u Londonu, da bi te godine, zbog poreskih olakšica, bilo premješteno u Ženevu, Švajcarska.

Time se Mekdonalds pridružio brojnim kompanijama koje su, zbog lakšeg poslovanja, svoja sjedišta izmjestila iz glavnih evropskih centara u Švajcarsku.

Prije Mekdonaldsa, to su uradili Kraft, Prokter end Gembl, Kolgejt-Palmolive, Jahu i Gugl.

Iz Mekdonaldsa su objasnili da će im premještanje centrale u Švajcarsku omogućiti “vođenje strateškog menadžmenta ključnih međunarodnih prava kada je u pitanju intelektualno vlasništvo, uključujući licenciranje franšiza Mekdonaldsa u Evropi”.

Galerija

Bonus video: