Privatizacija KAP-a štetna i nezakonita

"Ugovor o kupoprodaji KAP-a nije sproveden u skladu sa profesionalnim standardima što je dovelo do krupnih sporova ugovornih strana", rečeno je na sjednici
126 pregleda 0 komentar(a)
KAP, Foto: Boris Pejović
KAP, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 10.02.2012. 13:53h

Komisija za kontrolu privatizacije Skupštine Crne Gore usvojila je opozicione zaključke o privatizaciji KAP-a kojima se ocijenjuje da je privatizacija tog preduzeća kao i naknadni ugovor o poravnanju bio nezakonit i štetan po državu.

"Ugovor o kupoprodaji KAP-a nije sproveden u skladu sa profesionalnim standardima što je dovelo do krupnih sporova ugovornih strana", rečeno je na sjednici.

Ugovor obavezuje vlasnika na modernizaciju fabrike, rješavanje ekoloških pitanja i socijalni program.

Opozicija je u zaključcima navela da je posljedica neprofesionalnog ugovora tužba većinskog vlasnika Kombinata aluminijuma Podgorica protiv države zbog "prevare" prilikom predaje vlasništva.

Zaključcima je ocijenjeno da je realna posljedica tužbe negativni efekat po državu što je ruski vlasnik iskoristio kao pritisak na državu za obezbjeđivanje dodatnih povlastica.

U zaključcima stoji i da je pored povlastica i pomoći države vlasnik nastavio sa politikom pritiska najavljujući mogući bankrot KAP-a.

Sjednici komisije koja ima osam članova, 4 iz vladajuće koalicije i 4 iz opozicije, nije prisustvovala predstavnica SDP-a Hidajeta Bajramspahić.

Predstavnici DPS-a su kazali da se njihov prijedlog suštinski ne razlikuje od prijedloga opozicije već da je u pitanju interpretacija.

Oni su dodali da je na loše poslovanje KAP-a uticala i globalna ekonomska kriza i loš menadžment.

Bonus video: