Ako klijent dobije otkaz, pauzira rate

Ako klijent ne može da vraća dug zbog okolnosti na koje on ne može da utiče, predlaže se da se na njegov zahtjev stopira otplata na određeni period
0 komentar(a)
Ažurirano: 07.02.2012. 09:37h

Bankarski ombudsman Halil Kalač pokrenuo je inicijativu za donošenje zakona kojim bi se građani stavili u ravnopravan položaj sa bankama, mikrofinansijskim institucijama (MFI) i lizing kućama i kojim bi se uvele dodatne mogućnosti za informisanje i zaštitu korisnika finansijskih usluga od bilo koje vrste diskriminacije.

On je u razgovoru za “Vijesti” kazao da je pripremio prvi radni nacrt zakona o zaštiti korisnika bankarskih proizvoda, usluga i lizinga koji je uputio Centralnoj banci Crne Gore (CBCG).

"Predloženim zakonom bili bi obuhvaćeni svi bankarski proizvodi od kredita, štednje, platnih kartica, računa i kupovine na lizing... Građani bi se na taj način doveli u ravnopravan položaj u odnosu na banke i mikrofinansijske institucije (MFI), što sada nije slučaj. Pitanje zaštite klijenata već je uređeno u zemljama regiona - Srbiji, Hrvatskoj, Sloveniji, Makedoniji i u toku je procedura za usvajanje zakona u BiH. Mislim i da je vrijeme da se pitanje zaštite zakonski uredi kod nas, jer su to standardi EU", istakao je Kalač, dodajući da bi trebalo razmisliti i o usvajanju zakona o ličnom bankrotstvu kako bi banke znale sa kim mogu da posluju.

Kalač u radnoj verziji zakona predlaže da se uvedu pravila poslovanja banaka, MFI i lizing kompanija u svim segmentima njihovog rada od oglašavanja, ugovaranje kredita, odustajanja od ugovora, otplate kredita prije vremena ili u redovnom roku, uvela bi se pravila o ograničavanju bankarskih provizija, a građanima bi se pružile transparentnije i kvalitetnije usluge.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: