Rakočević tvrdi da nema ništa sa Fiestom

Duško Knežević je vlasnik polovine Fiesta investments limited koja je osnovana 7.11. 1996. na Mauricijusu i to u Port Luisu, piše Monitor
85 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 20.01.2012. 19:27h

Nalazi revizorskog izvještaja iz 2008, a u kojem je utvrđeno da su tokom 2006. godine određeni zaposleni uklonili dokaze od važnosti za istragu korupcionaške šeme u privatizaciji Telekoma Crna Gora nijesu ništa značili tadašnjoj državnoj tužiteljici Vesni Medenici, ocjenjuje nedjeljnik Monitor u posljednjem broju.

Medenica, kako se navodi, obavijestila je 2007. godine Telekom „da ugovori koji su predmet unutrašnje istrage u Crnoj Gori ne sadrže elemente koji se mogu protumačiti kao kriminalne radnje“.

Četiri godine kasnije, američka istraga je utvrdila da su ti ugovori bili lažni i sastavljeni kako bi se podmitili crnogorski zvaničnici sa 7,35 miliona eura, za kakše preuzimanje Telekoma 2005. godine.

Revizori su tada utvrdili i da je firma White & Case koju je angažovao Mađarski Telekom „donijela preliminarni zaključak da postoje razlozi da se vjeruje da su četiri konsultantska ugovora iz 2005. godine potpisana u neprimjerene svrhe“.

Osim toga, MUP Crne Gore je tužilaštvu Vesne Medenice najkasnije 2004. dostavio službenu zabilješku o Telekomu, tada državnom preduzeću, sa činjenicama o kriminalnoj djelatnosti još od 1998. kada se kompanija izdvojila iz sastava Javnog preduzeća Pošta, Telegraf i Telekomunikacije Crne Gore.

Kako li se osjeća ova ugledna pravnica kada je ovih dana demantuje prvi čovjek Crnogorskog Telekoma Rudiger Šulc, pita se Monitor i podsjeća da je direktor Telekoma prije nekoliko dana kazao da, prema njegovim saznanji, “moguće da je bilo određenih elemenata kriminalnih uplitanja”.

Rakočević: Nemam ništa sa Fiestom

U dijelu Monitorovog teksta posvećenog kompaniji Fiesta, navodi se da suvlasništvo u njoj, pored Kneževića, ima i kiparska ofšor kompanija Avery Nominees limited.

Vlasnici Avery, prema izvodu iz registra sa Kipra, su Frederica Koudounaris Tsiattala i Maro Sup, a sekretar je George Elissaios. Probali smo da dobijemo podatke o ovim osobama, ali bez uspjeha- piše Monitor.

Kiparska kompanija je, prema zvaničnim izvodima iz registra te zemlje, osnovana 2. 09. 1998, nekoliko mjeseci prije nego što je potpisan sporni ugovor između Fieste i RTCG oko satelita. U to doba direktor državne televizije bio je Goran Sito Rakočević.

"Pod punom moralnom i pravnom odgovornošću tvrdim da sa Fiestom, njenim poslovanjem, stvarnim ili fingiranim vlasnicima, sve jedno, nemam nikakve veze, jer se očito pravi pogrešan spin da bi se makar privremeno odvratila pažnja sa pravih aktera ove afere, što se mora brzo objelodaniti", kazao je za Monitor Rakočević.

U tekstu se dodaje da je Rakočević nedavno prekinuo diplomatsku karijeru i prešao u Kneževićevu Atlas grupu. Podsjetimo, i tokom ambasadorskih dana bio je u odboru Jadranskog sajma, koji kontroliše Knežević.

Prema američkoj istrazi Fiesta i firma Activa Invest LTD su od Mađar Telekoma dobile 4,47 miliona eura za fiktivne konsultantske ugovore, najveći dio od sumnjivih 7, 35 miliona eura koliko su primili crnogorski zvaničnici i bivši menadžment Telekoma.

Pored ovih kompanija novac se slio i na račune firmi Rawleigh Trading S.A i Sigma inter corp. U registru sa Sejšela navodi se da je firma Activa invest LTD registrovana na adresi Revolution Avenue u gradu Viktoria. Monitor još čeka podatke iz registara o osnivačkim aktima kompanija Sigma i Rawleigh.

Premijer Igor Lukšić je u nedavnom TV nastupu svu odgovornost za korupciju prebacio na menadžment Telekoma. Kao - privatizacija je od strane Vlade sprovedena transparentno, sve nevolje su se desile kasnije.

Pregovore sa Mađarima vodio je Darko Uskoković, tadašnji ministar ekonomije. U ugovor nijesu ušle obaveze oko socijalnog programa i investicije.

U dokumentu Ekonomskog fakulteta se navodi i da novi vlasnici nijesu dostavili potvrdu o izvršenju obaveza za socijalni program

Uz to, Mađarima je Vlada, a ne menadžment, obezbijedila da za cijenu znatno nižu od one za većinski paket kupe akcije manjinskih akcionara i tako dođu do apsolutne kontrole nad kompanijom. Samo po osnovu toga izgubljeni su milioni eura.

U godinama nakon privatizacije, manjinski akcionari koji i dalje imaju udio u ovoj firmi u kontinuitetu gube. Mađar Telekom je investirao, umjesto svojih, sredstva Telekoma, pa su po tom osnovu dividende značajno umanjene.

Aco kupio zgradu od Telekoma

Kakva je uloga u privatizaciji CT-a Aca Đukanovića, većinskog akcionara Prve banke, pita se Monitor i nastavlja: - Njemu je 2007. prodata bivša upravna zgrada CT-a veličine 1.472 kvadrata u centru Podgorice za svega 1,1 milion eura.

No, mlađi Đukanović je, sa katastarskim statusom „kupac”, suvlasnik i moderne poslovne zgrade u Podgorici gdje je, osim Hipo Alpe-Adria banke (HAAB), takođe i sjedište uprave CT-a i njegove Prve banke.

I ta činjenica dovodi nas do Duška Kneževića, tajkuna, koji je, prema saznanjima Monitora, vlasnik ofšor Fieste Investments Ltd. Naime, investitor zgrade u kojoj su se smjestili CT i Prva banka, bio je Fininvest, Kneževićeva firma.

Dio zgrade je bespravno podignut na opštinskom zemljištu, no gradonačelnik Podgorice Miomir Mugoša se nije glasno bunio.

Kako smo ranije pisali, radovi na tom objektu su započeti prije nego što je CT (tada pod imenom Telekom Crne Gore a.d.) privatizovan a iz izvještaja o poslovanju te kompanije za 2002. se doznaje da je Fininvestu te godine isplaćen avans koji se odnosi na „izgradnju nove poslovne zgrade u Podgorici”.

Monitor vs. Atlas grupa

Monitor dalje tvrdi da je crnogorski biznismen Duško Knežević upisan je kao vlasnik 50 odsto firme Fiesta investments limited u registru Republike Mauricijus. Fiesta je primala novac za fiktivne ugovore sa Matavom prilikom privatizacije Telekoma, što trese sami vrh vladajuće partije.

U navedenim tekstovima se ponovo iznosi neistina kako je Duško Knežević upisan u registru Republike Mauricijus kao vlasnik 50 odsto firme “'Fiesta investments limited“.

"U navedenim tekstovima se ponovo iznosi neistina kako je Duško Knežević upisan u registru Republike Mauricijus kao vlasnik 50 odsto firme “'Fiesta investments limited“, a u Monitorovom tekstu dodatno postavlja pitanje odgovornosti predstavnika Atlas grupe prilikom davanja ranijeg demantija. Čak se u jednom od označenih tekstova navode i precizni podaci o toj firmi, sa naznakom vremena osnivanja i adrese, zatim da je Fiesta iz evidencije Crnogorskog Privrednog suda na toj istoj adresi i konačno, da drugu polovinu Fieste posjeduje Kiparska of šor kompanija Avery nominees Limited - stoji u demantiju - Iz kojih se izvora crpe netačni podaci u navedenim tekstovima ili se radi o grubom falskfikatu, za sada nije poznato, ali će svakako biti predmet vođenja odgovarajućih postupaka. U svakom slučaju, za svoje tvrdnje ovaj punomoćnik posjeduje pismene dokaze koje će priložiti nadležnom sudu", navodi se u demantiju advokata Markovića.

Bonus video: