Korupcija poništava privatizaciju

Bude li poništena privatizacija, Vlada bi trebalo da preuzme vlasničku kontrolu nad Telekomom, a da Mađar telekom ostaje bez ičega
62 pregleda 0 komentar(a)
Telekom, Foto: Reuters
Telekom, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.01.2012. 19:06h

Ako se istragom u Crnoj Gori ispostavi da je u osnovi privatizacije Telekoma 2005. godine bila korupcija, ugovor o kupoprodaji akcija na osnovu kojeg je Mađar telekom stekao većinsko vlasništvo treba da bude poništen, potvrdilo je za “Vijesti” više crnogorskih pravnika.

Advokat Novica Jovović naveo je da bi u tom slučaju Vlada trebalo da preuzme vlasničku kontrolu nad Telekomom, a da Mađar telekom ostaje bez ičega.

“Ako se utvrdi da je Mađar telekom korupcijom došao do kontrole nad Telekomom Crna Gora, oni u tom slučaju ne bi mogli da računaju na bilo kakvu naknadu”, odgovorio je Jovović na pitanje da li bi sadašnji vlasnici 76,5 odsto akcija Crnogorskog telekoma mogli u slučaju poništenja ugovora da traže povrat investicije u dionice i razvoj kompanije.

“Ako se utvrdi da je Mađar telekom korupcijom došao do kontrole nad Telekomom Crna Gora, oni u tom slučaju ne bi mogli da računaju na bilo kakvu naknadu”, kaže Jovović

Iskustvo u preuzimanju privatizovanog telekoma postoji u regionu: Vlada Srbije je krajem 2002. godine vratila kontrolu nad tamošnjim Telekomom, kojeg je diktatorski režim Slobodana Miloševića 1997. godine prodao italijanskoj kompaniji. Utvrđeno je da je u pitanju bio korupcionaški posao vrijedan pola milijarde američkih dolara, na osnovu kojeg su se pojedinci iz tadašnjih italijanskih vlasti obogatili, a režim Slobodana Miloševića preživio još jednu godinu, kako je tada ocijenila rimski dnevnik Republika.

Razlika između Srbije tada i Crne Gore sada je to što su preuzimanje dogovorili tadašnji premijeri Zoran Đinđić i Silvio Berluskoni. Italijanski premijer je kazao da Italija nema interes za ostanak u Telekomu Srbija. Na osnovu tog sporazuma, Srbija je platila 195 miliona eura za povratak 29 odsto akcija koje je ranije kupila italijanska kompanija.

Bonus video: