Afera Telekom: Obradović potpisao za "sestru"?

Sestra tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, Ana Kolarević u izjavi “Vijestima” negirala je da ima veze sa prodajom Mađar Telekomom
155 pregleda 1 komentar(a)
oleg obradovic, miodrag ivanovic, Foto: S.Fatić
oleg obradovic, miodrag ivanovic, Foto: S.Fatić
Ažurirano: 09.01.2012. 11:11h

Iako su bivši direktori Telekoma Oleg Obradović i Miodrag Ivanović negirali da su uzeli mito prilikom privatizacije Mađar telekoma, Obradović je potvrdio da je supotpisnik dva a Ivanović jednog od četiri konsultantska ugovora sklopljena 2005. godine, za koje je američka istraga utvrdila da su lažni.

Kada se uporede podaci iz tužbe američke Komisije za hartije od vrijednosti i saopštenja Obradovića i Ivanovića, i pod pretpostavkom da su ti podaci tačni, ispada da je Obradović vjerovatno supotpisnik druga dva ugovora čija je vrijednost 2,88 miliona eura, a da je Ivanović supotpisnik jednog od njih.

Pri tome, tvrdi Komisija, jedan od ta dva ugovora poslužio je da se "sestri najvišeg zvaničnika vlade isplati" dio ili čitav njegov iznos.

Američka komisija u svojoj tužbi tvrdi da je dva ugovora sa kompanijama koje u svom nazivu imaju riječi Sigma i Roli (Rawleigh), sklopila ćerka kompanija Mađar Telekoma.

Kolarević je rekla da je nakon privatizacije radila za Telekom CG kao advokat na prestrukturiranju kompanije

Tajna isplata novca

SEC tvrdi da ga je potpisao jedan od članova tadašnjeg Odbora direktora i Obradovićev kolega Tamaš Morvai, protiv kojeg je Komisija pokrenula tužbu. Vrijednost tog ugovora bila je 2,88 miliona, od čega je za “sestru tadašnjeg najvišeg zvaničnika Vlade koja se bavi advokaturom”, isplaćen dio ili cio iznos od 580.000.

"Istina je da je namjera Sigma ugovora bila da se sestri najvišeg crnogorskog zvaničnika kanališe tajna isplata novca preko osobe sa prebivalištem u Njujorku, imenovane u ugovoru. Sestra ovog zvaničnika, koja je bila advokat u Crnoj Gori, nije pružila nikakve bona fide usluge Mađar Telekomu ili Telekomu po tom ugovoru", stoji u tužbi SEC-a, i dodaje da je pravne usluge navedene u ugovoru pružio savjetnik unutar Mađar Telekoma i njihov redovni spoljni savjetnik.

Sestra tadašnjeg premijera Mila Đukanovića, Ana Kolarević u izjavi “Vijestima” negirala je da ima veze sa prodajom Mađar Telekomom i navela da je u tom periodu bila savjetnica konkurentskog Telekoma Slovenija, koji je takođe učestvovao u tenderu. Ona je dodala i da je nakon privatizacije radila za Telekom CG kao advokat na prestrukturiranju kompanije, ali da tu nije bilo ničeg nezakonitog.

Bonus video: