Boljević: Za privatizaciju su odgovorni Vukotić i Krivokapić

Medojević je kazao da su čelnici Mađar telekoma znali “u šta ulaze”, što nedvosmisleno pokazuje pristanak na poravnanje i plaćanje kazne
113 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 08.01.2012. 09:16h

Nadležni državni organi treba pod hitno da preispitaju prodaju Telekoma 2005. godine, jer je cjelokupan proces bio netransparentan i, kao što se vidi iz odluke američkih vlasti, protivzakonit.Telekomunikaciona kanalizacija kao glavno sredstvo koje Mađar telekomu obezbjeđuje prirodni monopol i ekstra profit na tržištu usluga prenosa i interneta, ne samo da nikada nije bila osnovno sredstvo Crnogorskog telekoma već su njenu izgradnju finansirali građani ličnim sredstvima, kaže nekadašnji direktor Telekomunikacionog (TK) centra Podgorica Predrag Boljević.

"Smatram da za taj za Crnu Goru loš posao nijesu odgovorni samo neposredni realizatori, koji su naravno na to svojevoljno pristali i koji ne mogu pobjeći od odgovornosti, već po „komandnoj odgovornosti“ daleko više su svojim činjenjem i nečinjenjem odgovorni prije svega profesor Veselin Vukotić kao potpredsjednik Savjeta za privatizaciju i prvi operativac i kreator crnogorske tranzicione politike."

"Zatim predsjednik Skupštine Crne Gore Ranko Krivokapić, kojeg sam još 2004. godine upozorio šta se priprema, lider tadašnje Grupe za promjene Nebojša Medojević, koji mi, kao tadašnji koordinator za telekomunikacije u toj organizaciji, nije dozvoljavao cijelu godinu dana da održim konferenciju za novinare povodom privatizacije Telekoma u ime Grupe", kazao je Boljević u razgovoru za “Vijesti”.

On je kazao da su čelnici Mađar telekoma znali “u šta ulaze”, što nedvosmisleno pokazuje pristanak na poravnanje i plaćanje kazne američkim vlastima i da očekuje da se i njihova uloga preispita u zemlji koja je, kako je istakao, članica Evropske unije (EU), a u Crnoj Gori očekuje da će se postupiti isto kao u slučaju nezakonito stečene imovine Kalića i Šarića.

"Nije valjda da za strane strateške investitor ne važi jedna od osnovni pravnih premisa “Što se grbo rodi vrijeme ne ispravi“, i da će Mađar telekom nastaviti da baštini benefite očigledno nezakonito stečene imovine, a još više nezakonito stečenog monopola u segmentu fiksne telefonije, prenosa podataka i internet usluga u Crnoj Gori. Dabogda se i to desilo da Evropa od nas zatraži duple aršine za naše i njene građane", naveo je Boljević.

Opširnije u štampanom izdanju

Galerija

Bonus video: