Ivanović tvrdi da će provjeriti ko su dvojica funkcionera i „sestra”

Mađar telekom, tokom privatizacije Telekoma Crne Gore, 2005. i 2006. godine, sa 7,35 miliona eura podmitiio više crnogorskih zvaničnika
0 komentar(a)
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Đurđina Ivanović, Foto: Savo Prelević
Ažurirano: 05.01.2012. 09:23h

Specijalno tužilaštvo za organizovani kriminal i korupciju provjeriće navode iz novinskih članaka o tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti, prema kojoj je Mađar telekom, tokom privatizacije Telekoma Crne Gore, 2005. i 2006. godine, sa 7,35 miliona eura podmitiio više crnogorskih zvaničnika, među kojima i advokaticu, sestru najvišeg vladinog zvaničnika i još najmanje dvojicu službenika, najavljeno je iz te institucije.

Specijalna tužiteljica za organizovani kriminal i korupciju Đurđina-Nina Ivanović kazala je “Vijestima” da je pročitala tekst vezan za nove momente u istrazi u Americi.

"Pročitala sam tekst i ono što je bitno jeste da Tužilaštvo od ranije prikuplja podatke i provjerava navode finansijskog izvještaja revizora u vezi sa zaključenjem ugovora u postupku privatizacije.

Okolnost da je zaključeno poravnanje je jedna nova činjenica i sadržaj tog sporazuma u ovom trenutku nam nije poznat. Nakon praznika, nastavićemo prikupljanje podataka i provjeru ovoga što je objavljeno u novinama i ranijih informacija koje već imamo u predmetu", dodala je Ivanović.

U tužbi američke Komisije za hartije od vrijednosti stoji da su podmićivanje u Crnoj Gori u ime Mađar telekoma omogućila tri direktora, od kojih su dva bili i članovi uprave Crnogorskog Telekoma nakon privatizacije, preko četiri lažna ugovora o konsultantskim uslugama, ukupne vrijednosti 7,35 miliona dolara. Ta suma koja je završila u džepovima državnih funkcionera, upotrebljena je, tvrdi se u tužbi, da bi se Vlada, na čijem je čelu tada bio Milo Đukanović, “podstakla” da doplati po 30 centi po akciji manjinskim akcionarima, kako bi Mađari stekli dvotrećinsko vlasništvo.

Ivanović juče nije željela da odgovori na pitanja o eventualnoj saradnji sa američkim državnim organima koji su otkrili slučajeve korupcije u Crnoj Gori, niti da li su joj poznata imena osoba koje su opisane u pritužbi tamošnje Komisije za hartije od vrijednosti. Ivanović nije željela da odgovori ni na pitanje da li je imala kontakte sa američkim istražiteljima tokom pretkrivičnog postupka.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: