Mugošina kasa sve tanja

Operativni budžet planiran je na iznos od 30.309.740 eura, dok će kapitalni dio iznositi 19.299.800 eura
101 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 06.12.2011. 17:04h

Na centralnoj javnoj raspravi o Nacrtu budžeta Glavnog grada za 2012. godinu, koji je projektovan na iznos od 49.609. 540 eura, gradski sekretar za finansije Miomir Jakšić istakao je da je budžet koncipiran na bazi trenutne ekonomske politike Vlade, a odbornici SNP-a su posumnjali da se može ostvariti onako kako je zamišljen.

Operativni budžet planiran je na iznos od 30.309.740 eura, dok će kapitalni dio iznositi 19.299.800 eura.

Primici se očekuju u iznosu od 22. 251. 000 eura. Od poreza na dohodak fizičkih lica očekuje se 7,8 miliona eura, poreza ne nepokretnosti 5,3 miliona, dok se od prireza porezu na dohodak fizičkih lica očekuje 7, 5 miliona eura.

Jakšić je naglasio da su tokom planiranja dohotka od poreza i prireza porezu morali voditi računa o ekonomskom statusu građana, te da su “svjesni da u vremenu krize ne mogu ostvariti isti stepen naplate kao ranijih godina”.

Veliki problem u dijelu ustupljenih prihoda im, kako je kazao, predstavlja ukidanje eko taksi, a blagi pad će se osjetiti i kod koncesionih naknada i prometa na nepokretnosti.

"Kapitalnim dijelom budžeta od 19. 299. 800 eura nijesmo zadovoljni, ali kada se zna da je Vladin budžet za tu namjenu 70 miliona, onda je naša cifra i te kako velika", kazao je Jakšić.

Tekući prihodi jesu mali, ali su dobro koncipirani

Iskazujući zabrinutost da planiranim primicima Glavni grad neće moći podmiriti tekuće izdatke, odbornica SNP-a Zdenka Popović pitala je Jakšića šta će se desiti ukoliko se zbog nelikvidnosti privrede, na primjer, lični dohoci ne budu primali tri mjeseca.

"Šta će se desiti u tom slučaju, ako znamo da su vam porez na lični dohodak i prirez porezu najveći izvor prihoda. Kako ćete ostvariti planirano u kapitalnom dijelu sa 19 miliona?", pitala je Popović.

Od Jakšića je tražila odgovor i šta će biti sa kolektorom za prečišćavanje otpadnih voda, a posebnu pažnju skrenula je na "skresani" budžet Javnim preduzećima, pogotovu JP „Putevi”, koji je premali za održavanje njihove funkcije.

Odgovarajući Popovićevoj, sekretar za finansije kazao je da “tekući prihodi jesu mali”, ali su koncipirani tako da se međusobno pokrivaju.

"Ako se budu ostvarivali manje od planiranog, “kresaćemo” tekuće rashode svake potrošačke jedinice. Ukoliko se planirani prihodi od poreza na dohodak fizičkih lica ne ostvare, to je stvar krize, ali ne želimo to sad tako da koncipiramo", rekao je Jakšić.

Sekretar je govoreći o kolektoru, istakao da je već urađena studija za projekat, te da se trenutno pregovara sa kreditorima.

"Sa ministrom finansija Miloradom Katnićem smo već dva puta razgovarali o mogućim izmjenama Zakona o lokalnom finansiranju, a ponovo ćemo se sastati u petak", rekao je Jakšić, odgovarajući na konstataciju Popovićeve da je tom zakonu potrebna izmjena, te da se nepovoljno odražava na Glavni grad.

„Carine” još nijesu isplaćene

Odbornik SNP-a Aleksa Bečić istakao je da bi Glavni grad morao ubirati više prihoda na račun koncesija, jer je trenutna situacija takva da se korito Morače eksploatiše, a za jedan dan kocesionari “uberu” više nego Podgorica za godinu.

On smatra da od postojeće situacije “neko ima interesa”, jer da postoji stvarna zainteresovanost da se problem nelegalnih koncesionara riješi, ne bi se našla opravdanja koja se sada daju, već bi se uz intervenciju policije i taj problem riješio.

"Postoji jedan vodoprivredni inspektor za cijelu Crnu Goru, a samo za Podgoricu bi trebalo da rade dva ili tri inspektora. Insistiraćemo da se promijeni Zakon i da i predstavnici lokalne samouprave budu članovi državne Komisije", rekao je Jakšić.

Bečića je interesovalo i da li je na osnovu pravosnažne sudske presude, isplaćeno dugovanje preduzeću “Carine” i dobio odgovor od Jakšića da Glavni grad to nije učinio, te da su trenutno zaduženi sa 31 milion eura.

Kancelarije MZ imale veće račune nego kabinet Mugoše

Odgovarajući na pitanje odbornika SNP-a Slobodana Rakonjca koliko u Sekretarijatu za finansije ima telefonskih linija, Jakšić je kazao da postoji šest linija, te da im dolaze mjesečni računi od 150 do 180 eura.

"Glavni grad je tokom racionalizacije, ukinuo 42 telefonske linije. Racionalizacija obuhvata i mjesne zajednice, jer se ranije dešavalo da u MZ dolaze veći računi nego u kabinetu gradonačelnika", kazao je Jakšić.

Galerija

Bonus video: