Jeftine avio-kompanije će doći juče

O dovođenju lou-kost avioprevoznika koji nude jeftinije avio karte se priča već godina, čak su bili najavljeni i za proteklu ljetnju sezonu, ali se nije desilo ništa
0 komentar(a)
Ažurirano: 04.12.2011. 08:09h

Jeftinije avio karte, produženje turističke sezone, efikasniji rad inspekcijskih službi, formiranje turističke policije, stimulisanje hotelijera i ugostitelja da koriste domaće poljoprivredne proizvode, završetak svih radova na putevima prije početka turističke sezone, poboljšanje higijene i uklanjanje divljih deponija u blizini plaža i puteva, poboljšanje snabdijevanja vodom i strujom turističkih mjesta,... samo su neki od planova ili želja koje se najavljuju već godinama a uvrštene su i u Akcioni plan za pripremu turističke sezone 2011/12 godine, koje je Vlada usvojila u četvrtak.

O dovođenju lou-kost avioprevoznika koji nude jeftinije avio karte se priča već godina, čak su bili najavljeni i za proteklu ljetnju sezonu, ali se nije desilo ništa.

Ni u ovom Akcionom planu nije navedeno kada i koje uslove država i turistička privreda nude ili planiraju da nude aviokompanijama kako bi Crna Gora bila “dostupnije i jeftinija avio-destinacija”.

O dovođenju lou-kost avioprevoznika koji nude jeftinije avio karte se priča već godina, čak su bili najavljeni i za proteklu ljetnju sezonu, ali se nije desilo ništa.

Ta “greška” nije jedina, pa je Ministarstvo turizma sebi zacrtalo rok da do marta ove godine sa Montenegro erlajnzom “razmotri mogućnost” boljeg korišćenja kapaciteta nacionalne aviokompanije kako bi se udovoljilo zahtjevima turističke privrede za narednu sezonu.

Turistička privreda odavno zahtijeva dovođenje jeftinijih avioprevoznika, jer ih odavno imaju konkurentske destinacije poput Hrvatske, Grčke i Turske, i jer je to važan segment ukupne turističke ponude. Crna Gora nema ni autoput ni kvalitetnu željezničku vezu sa susjedima, zbog čega jeftiniji avioprevoznici, veći broj letova i destinacija mogu značajno povećati broj turista i produžiti sezonu, što su primarni ciljevi svih dosadašnjih akcionih planova za turizam.

Prekopavanje puteva u junu i julu

Jedno od obilježja turističkih sezona - prekopavanje puteva i ulica, sa kojim već godinama dočekujemo goste, moglo bi da izgubi tradiciju naredne godine jer je u Akcionom planu zacrtano da svi radovi na putevima moraju prestati prije sezone.

Navedeno je i da je bolje ne počinjati sa radovima ukoliko oni neće biti završeni do sezone. I do sada je primijećeno da nekim turistima smeta izgradnja i rekonstrukcija puteva ili prekopavanja plaža u toku sezone, ali se nikada ranije nije odustajalo od te “tradicionalne ponude”.

Međutim, već na strani u kojoj se navode aktivnosti Direkcije za saobraćaj se vidi da će ipak biti prekopavanja puteva u junu u julu, ili se možda oni ne računaju u dio sezone.

Međutim, već na strani u kojoj se navode aktivnosti Direkcije za saobraćaj se vidi da će ipak biti prekopavanja puteva u junu u julu, ili se možda oni ne računaju u dio sezone.

Ako je cilj produženje turističke sezone onda bi se u nju mogao računati i maj, a baš tada je predviđen završetak sanacije klizišta Sveti Stefan na magistralnom putu Budva - Petrovac.

Iz dosadašnjeg iskustva može se reći da poštovanje rokova nije omiljeni sport crnogorskih građevinaca, jer uvijek ima “nepredviđenih radove na koje objektivno Direkcija i izvođač nisu mogli uticati”, pa postoji bojazan da neke od ovih investicija budu prekinute ili nastavljeno pod doslovno budnim okom turista.

Turistička policija sa 200 pripadnika

Turistička inspekcija, kako je navela u Akcionom planu, odlučila je da naredne sezone angažuje dodatnih 20 inspektora i da sa MUP-om, komunalnom policijom i ostalim nadležnim stane na put takođe tradicionalnim aktivnostima kao što su nelegalno izdavanje smještaja, divlje organizovanje izleta i raftinga, naplaćivanje tuširanja na plažama... Čak su najavljene i stalne kontrole veb sajtova gdje se nudi izdavanje privatnog smještaja.

Najavljena je i mogućnost formiranja posebne turističke policije koja bi imala čak 200 pripadnika koji bi imali veće nadležnosti i ovlašćenja. Ona bi trebalo da bude formirana do marta naredne godine, do kada će biti donijeti i propisi koji će predvidjeti veće novčane kazne za prekršioce.

Ulcinj, ljeto 2011

Novi uređaji protiv buke

Predviđeno je i “prevazilaženje problema buke” jer će već u januaru biti donijeti propisi koji će predvidjeti ugradnju uređaja kojima se ograničava nivo buke u ugostiteljskim objektima, a do marta će biti preispitan član Zakona o zaštiti od buke kako bi se bolje ograničila upotrebu “elektroakustičnih i akustičnih uređaja” u ugostiteljskim objektima.

Za narednu sezonu najavljene su i stimulativne mjere za zakupce plaža koje imaju Plavu zastavicu kako bi se poboljšali uslovi na što većem broju plaža, a biće stimulansa i za turistička preduzeća koja koriste domaće poljoprivredne proizvode, što će biti definisano mjerama fiskalne politike, ali nije objašnjeno kako.

Elektroprivreda je najavila više investicija na elektromreži na primorju i u zimskim turističkim centrima vrijednih oko 10 miliona eura, a odnose se na cijelu 2012. godinu.

U Akcionom planu navodi se i akcija “Neka bude čisto” u kojoj je Zavod za zapošljavanje angažovao nezaposlene da učestvuju u akcijama čišćenja, ali u budžetu Zavoda za narednu godinu nje nema.

Voda stiže do Utjehe

Najavljeno je i da će do juna biti završena izgradnja cijevovoda od Bara do Ulcinja vrijedna 7,5 miliona eura čime će se stvoriti uslovi da se na regionalni vodovodni sistem priključe Veliki Pijesak, Utjeha, Mala Volujica i Marelica. Do juna će biti završen i centar za preradu otpada u Baru.

Elektroprivreda je najavila više investicija na elektromreži na primorju i u zimskim turističkim centrima vrijednih oko 10 miliona eura, a odnose se na cijelu 2012. godinu.

Opštine su u Akcionom planu najavile više investicija na infrastrukturi, Nacionalna turistička organizacije je pripremila niz promocija kao i prethodnih godina.

Galerija

Bonus video: