Poštu, ipak, neće prodavati

Planovi su da se “kroz organizacionu, upravljačku i funkcionalnu optimizaciju omogući konkurentnija pozicija na tržištu poštanskih usluga"
0 komentar(a)
Pošta, Foto: Boris Pejović
Pošta, Foto: Boris Pejović
Ažurirano: 03.12.2011. 08:55h

Preduzeće Pošta Crne Gore neće biti privatizovano klasičnom privatizacijom, već će se iz njega izdvojiti cjelina koja je vezana za osnovnu poštansku djelatnost i po modelu privatno-javnog partnerstva, na međunarodnom tenderu, tražiti partner. Infrastruktura i imovina će i dalje ostati u državnom vlasništvu, saopšteno je “Vijestima” iz Tenderske komisije.

“Vijesti” su 19. oktobra ove godine javile da će Vlada raspisati tender za privatizaciju Pošte tokom 2012, što bi bio prvi slučaj prodaje ključnog preduzeća u poštanskoj djelatnosti u regionu, ali i šire.

Iz Tenderske komisije je saopšteno da je cilj restrukturiranja i tendera da se “kroz organizacionu, upravljačku i funkcionalnu optimizaciju omogući konkurentnija pozicija na tržištu poštanskih usluga i uklone ograničenja za učešće privatnog sektora u operativnim djelatnostima pružanja poštanskih usluga”.

"Shodno Programu restrukturiranja Pošte Crne Gore koji je usvojila Vlada Crne Gore na sjednici od 03.12. 2009. godine Pošta Crne Gore je tokom prethodnog perioda sprovela set aktivnosti na promjeni oblika obavljanja privredne djelatnosti, iz DOO u akcionarsko društvo. Pripremljena su akta u vezi s procesom preregistracije, kao i sama preregistracija Pošte Crne Gore u AD, te je saglasno tome nakon usaglašavanja u okviru Pošte kompletirana dokumentacija, odnosno, pravni akti potrebni za preregistraciju", stoji u dopisu Tenderske komisije i dodaje da je Vlada već usvojila odluke u vezi s procesom restrukturiranja i transformacije, što je preduslov za završetak procesa.

Opširnije u štampanom izdanju

Bonus video: