Sveti Stefan: Grci na korak od manjeg zakupa

"Kompanija je posebno istakla činjenicu da je u prethodnom periodu svog poslovanja pretrpjela značajne materijalne gubitke"
0 komentar(a)
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Sveti Stefan, Foto: Vuk Lajović
Ažurirano: 02.12.2011. 12:23h

U Informaciji o predlogu aktivnosti u vezi sa zahtjevom budvanske kompanije Adriatik propertis za izmjenu odredbi ugovora o zakupu Svetog Stefana, Miločera i Kraljičine plaže, koju je Vlada juče usvojila, nije predloženo rješenje, ali se iz saopštenog može zaključiti da će država imati razumijevanja za argumentaciju zakupaca, iza koje stoji grčki biznismen Viktor Restis.

Savjet za privatizaciju ranije je ovlastio ministra za održivi razvoj i turizam Predraga Sekulića da počne pregovore sa predstavnicima zakupa, koji još traju. Grci, inače, već duguju skoro milion eura na ime ovogodišnjeg zakupa ekskluzivnih lokaliteta, zbog čega im je Budvanska rivijera (nominalni vlasnik zemljišta i objekata na Svetom Stefanu, Miločeru i Kraljičinoj plaži) zaprijetila sudskom tužbom.

Čekajući ishod pregovora Sekulića sa predstavnicima zakupca, Vlada je juče usvojila informaciju Ministarstva turizma u kojoj stoji da Adriatik propertis traži da se, zbog okolnosti na koje nije mogao da utiče, smanji visina iznosa godišnje zakupnine, omogući zatvaranje kapaciteta hotela i produži perioda zakupa.

"Kompanija je u svom obraćanju posebno istakla da je u prethodnom periodu svog poslovanja pretrpjela značajne materijalne gubitke"

"Kompanija je u svom obraćanju posebno istakla činjenicu da je u prethodnom periodu svog poslovanja, usljed nastupanja određenih okolnosti na koje nije mogla uticati, pretrpjela značajne materijalne gubitke i da shodno tome ista nije u mogućnosti da ostvari definisane planove kako operativnog tako i projektnog budžeta", navodi se u informaciji.

Još nije usvojen planski dokument

Ministarstvo ističe da ni do danas, nepunih pet godina od dana potpisivanja ugovora, još nije usvojen planski dokument – DUP “Kraljičina plaža Chedi”, koji obezbjeđuje uslove za početak gradnje novog hotela, zbog čega određeni stepen odgovornosti snosi i država.

U Informaciji se investitor pohvaljuje jer “redovno i blagovremeno plaća zakup hotela “Kraljičina plaća” u Miločeru, iako zbog nedostatka planskog dokumenta trpi određene negativne finansijske posledice.

"Pored ovog, posebno ističemo činjenicu da je u rekonstrukciju pomenutih objekata uloženo značajno više sredstava nego što je Ugovorom o dugoročnom zakupu definisano. Naime, kompanija Adriatik propertis je u dosadašnjem periodu u rekonstrukciju pomenutih hotela investirala preko 50 miliona eura, te postoje opravdani izgledi da će ukupni iznos za cjelokupnu realizaciju investicionog programa dostići vrijednost od približno 100 miliona eura", stoji u Informaciji Ministarstva za održivi razvoj i turizam.

Bonus video: