Vlada nije preuzela 22 miliona duga KAP-a ali razmišlja o tome

Katnić je rekao da bi bilo neodgovorno da ne započene razgovore sa kreditorima jer bi to potencijalno moglo značiti automatsko aktiviranje svih garancija od 130 miliona eura
99 pregleda 0 komentar(a)
Ažurirano: 01.12.2011. 19:49h

Vlada nije preuzela vraćanje kredita od 22 miliona eura koji je KAP uzeo kod Dojče banke, ali je usvojila informaciju kojom se Ministarstvo finansija ovlašćuje da može započeti razgovore o preuzimanju duga, rekao je ministar finansija Milorad Katnić nakon sjednice Vlade.

"Ne možemo promijeniti prošlost i izbjeći činjenicu da smo se obavezali garancijom prema KAP-u i prema tome se moramo odgovorno odnositi. Postoje dvije alternative, prvo da ukoliko KAP ne plati da Vlada plati garanciju što bi bilo u ovom trenutku sa visokim fiskalnim rizikom i troškom. Druga alternativa je da probamo da razgovaramo sa kreditorima da odložimo obaveze što smo više puta uradili i da ne prebacujemo na Vladu veći teret i ako nešto moramo da platimo da vidimo u kojem roku i na koji način da platimo", rekao je Katnić.

On je kazao da "niti je Vlada preuzela plaćanje sada, niti se obavezala da će ih platiti osim kroz garanciju koja je do sada izdata".

Katnić je rekao da bi bilo neodgovorno da ne započene razgovore sa kreditorima jer bi to potencijalno moglo značiti automatsko aktiviranje svih garancija od 130 miliona eura što bi bilo veliki udar na fiskalni sistem.

TV Vijesti, Marko Mišić

"Razgovarali smo o ozbiljnosti problema i svi scenarijima, jer nije dobro za ekonomski sistem uz sve rizike koji ima veliki proizvođač KAP-a sa aspekta troška da se ugrozi ostali sistem, pogotovo energetski", rekao je Katnić, dodajući da i dalje pregovaraju sa indijskim partnerom ali da ti razgovori nijesu izvjesni.

On je rekao da se razmatra i opcija gašenja KAP-a, a Vlada treba da izmjeri sve benefite i rizike svih opcija.

Antena M objavila je da će Vlada preuzeti vraćanje 22 miliona eura kredita koji je KAP uzeo od Dojče banke 25. juna 2010.

Kako su prenijeli Katnić je parafirao pismo kojim obavještava Njemce da država preuzima vraćanje duga Kombinata aluminijuma.

Galerija

Bonus video: